Obuka šeste generacije Frontexovih stalnih snaga u Avili

Modul 5 – zaštita granice u sigurnim rukama hrvatskog tima

Nakon uvodnih obuka kroz teorijska i praktična predavanja u svibnju, policijski službenici Policijske akademije od 18. kolovoza do 5. rujna 2022. sudjeluju u provođenju nastave drugog semestra jednogodišnje obuke za 172 pripadnika Frontexovih stalnih snaga kategorije 1, modula 5 – zaštita granice.
     Drugi semestar obuke donio je polaznicima kompleksnije i zahtjevnije zadatke iz domene poslova zaštite granice te se praktične vježbe pod nadzorom trenera izvode u simuliranim uvjetima kroz različite scenarije. Nacionalna policijska akademija u španjolskoj Avili ima jedno od najboljih prirodnih okruženja koji pridonose stvarnom doživljaju zelene granice te polaznici imaju priliku rješavati različite problemske zadatke u uvjetima koji realno dočaravaju zaštitu granice i moguće stvarne situacije prilikom obavljanja svakodnevnog posla.
Upravo rad u takvim uvjetima omogućava hrvatskim trenerima da kroz „learning by doing“ pristup pruže polaznicima priliku da steknu znanja i vještine potrebne za izvršavanje zadaća koje ih očekuju na vanjskim granicama Europske unije u sklopu sudjelovanja u Frontexovim operativnim aktivnostima.
     „Proaktivan pristup nastavi ono je čemu trebamo sve više težiti“, navela je zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović i dodala kako je teorijski dio obuke iznimno važan jer polaznicima daje uvid u značenje zaštite granice. Naglasila je kako su modul 5 i sama zaštita granice iznimno kompleksna materija koja se mora učiti upravo kroz praksu, odnosno kroz situacije koje vjerno prikazuju moguće izazove tijekom obavljanja svakodnevnih poslova.
     Sukladno Uredbi (EU) 2019/1896 Europskog parlamenta i Vijeća o europskoj graničnoj i obalnoj straži, Hrvatska je u obvezi sudjelovati u osposobljavanju Frontexovih stalnih snaga, te se u izradu i provedbu programa obuke uključila i Policijska akademija, kao jedna od najaktivnijih Frontexovih partnerskih akademija.

     Također, bitno je napomenuti kako se ovaj produženi program razlikuje od dosadašnjeg šestomjesečnog u tome što je svaki modul podijeljen u dva semestra kako bi u potpunosti bio prilagođen različitoj razini znanja i iskustva polaznika. U drugom semestru polaznicima su predočeni zahtjevniji problemski zadaci i situacije, te se od njih očekuje veća odgovornost i samostalnost u planiranju i donošenju odluka. Frontexovi službenici imaju priliku osjetiti kako je to raditi u uvjetima koji od njih zahtijevaju samostalnu primjenu svih dotad stečenih znanja i vještina u situacijskim vježbama zaštite granice utemeljenim na stvarnim primjerima iz prakse.
     Hrvatski tim sastavljen od zamjenice načelnika Policijske akademije Mirjane Abramović, policijskih službenika Policijske akademije Krešimira Kaniže, Martine Grdinić, Roberta Kralja, Natalije Jovan, Jakova Šušnjare i Maje Pažanin, ovaj put pojačan je Matom Kozinom, Nebojšom Komnenovom i Darkom Debakom iz PU vukovarsko-srijemske te Josipom Jerković iz PU zadarske.
     Policijska akademija u suradnji s Upravom za granicu ovakvim pristupom pruža priliku policijskim službenicima koji rade na zaštiti granice u Republici Hrvatskoj da razmijene iskustva i povežu se sa svojim kolegama iz drugih zemalja, no jednako tako omogućuje unapređivanje nastavnih procesa i njihovo povezivanje s trenutnom situacijom i događanjima na vanjskoj granici EU.
     Spomenuti policijski službenici izabrani su za sudjelovanje u ovoj obuci zbog svog odnosa prema radu te pokazanog znanja i vještina u obavljanju svojih svakodnevnih poslova. Policijska akademija kao odgojno-obrazovna ustrojstvena jedinica MUP-a RH time želi postaviti pozitivan primjer i ohrabriti policijske službenike na terenu pokazavši da se isplati ulagati u vlastiti profesionalni razvoj te da je moguće radom i zalaganjem dobiti priliku sudjelovati u jednom ovakvom europskom projektu.
     U sudjelovanju u Frontexovim obukama u sklopu hrvatskog tima naglasak je na timskom radu i pozitivnom stavu prema radu jer je policijski posao jedno od plemenitih zanimanja koje je lako obavljati kad se radi sa srcem i uz podršku kolega koji dijele isto mišljenje i radnu etiku.
     Upravo zbog svog pozitivnog odnosa prema radu i dobrog timskog duha, Policijska akademija dobila je poziv da nakon završetka obuke u Španjolskoj svoja znanja iz zaštite granice prenese i novom naraštaju Frontexovih polaznika u Portugalu. 

Stranica