Obuka policijskih službenika za FSO časnike

Slika topvijesti/2018/03_ozujak/20-03-000.jpg

Nastavak uspješne suradnje s FRONTEX-om je educirati hrvatske policajce i policijske službenike država članica te ojačati zajedničke kapacitete za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama u cilju suzbijanja nezakonitih migranata

U sklopu suradnje FRONTEX-a i Policijske akademije (Partnerske FRONTEX akademije) 18. ožujka 2018. godine u Zagrebu u Policijskoj akademiji je započela Obuka policijskih službenika zemalja članica za FSO časnike.

Zbog velikog priliva nezakonitih migranta iz Azije na području istočnog Sredozemlja, hrvatski policajci uključeni su u provedbu zadaća zaštite vanjskih granica na moru i spašavanja migranata na području ugroženih zemalja, dok se pripreme za uspješnu provedbu navedenih zadaća kako hrvatskih policajaca tako i policijskih službenika zemalja članica EU provode i u FRONTEX-ovoj partnerskoj akademiji, Policijskoj akademiji u Zagrebu.

Područje treninga i obuke granične policije, kroz provedbu FRONTEX-ovih projekata u Policijskoj akademiji, pomno je ojačano i evaluirano (od strane FRONTEX-ovih stručnjaka, te partnerskih zemalja: Njemačke, Nizozemske, Finske, Estonije, Poljske i promatrača EK).

Nastavak uspješne suradnje s FRONTEX-om je educirati hrvatske policajce i policijske službenike država članica te ojačati zajedničke kapacitete za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama u cilju suzbijanja nezakonitih migranata, posebice u provedbi zajedničkih operativnih akcija istaknuo je i načelnik Policijske akademije Dubravko Novak.

Odlukom FRONTEX-ovog upravljačkog odbora 38/2016 od 23. studenoga 2016. godine uspostavljen je EBCGT profil „Frontex Support Officer – FSO s ciljem pružanja pomoći FRONTEX-u u implementaciji operativnih aktivnosti. FSO je službeni predstavnik nadležnog nacionalnog tijela zemlje članice koji pomaže FRONTEX-u u učinkovitom provođenju operativnih aktivnosti tijekom provođenja zajedničkih operacija a što je cilj i ove petodnevne obuke koja je započela u Zagrebu u Policijskoj akademiji, u kojoj sudjeluju treneri iz zemalja članica Europske Unije i predstavnici FRONTEX-Jedinice za obuku.

Osposobljavanja policijskih službenika zemalja članica za FSO časnika kreće se kroz sljedeće faze:

Fazu učenja na daljinu, za koju je zadužena Mirjana Abramović, a koju su prije početka face to facefaze morali završiti svi polaznici kako bi bili pripremljeni za drugu fazu obuke.

Faza face to face započela je  u Zagrebu u Policijskoj akademiji od 19. do 23. ožujka 2018. godine a provodit će se kroz simulirane situacije zajedničkih operacija gdje će se rješavati zadaci i problemi sa što realnijim scenarijima i uvjetima stvarnog razmještaja.

Obuku vodi Lars K. iz FRONTEX-ove Jedinice za obuku (Sektora za izgradnju kapaciteta), a treneri zaduženi za potpunu implementaciju i provedbu su iz zemalja članica, Njemačke, Grčke, Finske, Poljske, Portugala i Hrvatske (Krešimir Kaniža i Damir Tomee - Uprava za granicu).

Cilj Obuka je ojačati zajedništvo i osjećaj pripadnosti kulturi europske i granične obalne straže kao setu zajedničkih standarda, vrijednosti i dobre prakse u području osposobljavanja i treninga granične i obalne straže, s ciljem zaštite izbjeglica i ranjivih skupina migranata kao i suzbijanje predmetne problematike. U ime partnerske FRONTEX akademije za uspješnu provedbu i organizaciju zadužena je  voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja Mirjana Abramović, inače i FRONTEX-ova trenerica u sklopu projekta EBCGT Land Border Surveillance Officer Training te Ivana Herceg iz Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju i Robert Kralj iz PU zagrebačke.



Stranica