Obuka o zaštiti zelene granice u Valbandonu

Slika topvijesti/2012/svibanj/zelena_granicatx1.jpg

Danas je u Vabandonu održana tiskovna konferencija, na kojoj je predstavljena dosadašnja uspješna suradnja Ministarstva unutarnjih poslova s Veleposlanstvom SAD-a kroz Program za kontrolu izvoza i sigurnosti granica (EXBS) , kao i oprema koju je Vlada SAD-a donirala Upravi za granicu za potrebe nadzora državne granice. 

Danas je u Vabandonu održana tiskovna konferencija, na kojoj je predstavljena dosadašnja uspješna suradnja Ministarstva unutarnjih poslova s Veleposlanstvom SAD-a kroz Program za kontrolu izvoza i sigurnosti granica (EXBS) , kao i oprema koju je Vlada SAD-a donirala Upravi za granicu za potrebe nadzora državne granice.

Naime, Veleposlanstvo SAD-a u suradnji s Upravom za granicu ovog tjedna organizira dva dvodnevna tečaja o korištenju digitalnih izviđačkih kamera i GPS uređaja duž zelene granice. Tečaji se održavaju u Valbandonu 21.-22. svibnja te 24.-25. svibnja, s ciljem otkrivanja i identificiranja nezakonitih migranata. Svaki od dva tečaja pohađat će po dvanaest pripadnika Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice Ministarstva unutarnjih poslova-a, a na prvom će tečaju, kao promatrači sudjelovati i dva pripadnika makedonske granične policije. Obuku će provoditi Bryan Nez, bivši pripadnik elitne jedinice Američke uprave za imigraciju i carinu ''Shadow Wolves'', osnovane radi nadzora ileganog prelaska američko-meksičke granice. Bryan je američki Indijanac, pripadnik plemena Navajo iz Arizone, koji je tehnike praćenja životinja i ljudi naučio od svog oca i djeda. Nakon što se pridružio Carini, usavršio je tehnike u korištenju senzora, radara i oružja te je na tu temu držao i predavanja na Federalnoj akademiji za obuku policijskih službenika u Georgiji. Oprema koja će se koristiti prilikom provođenja ove obuke vratit će se u Zagreb, i zajedno s ostalom opremom, vrijednom ukupno 100 tisuća američkih dolara, predat će se Upravi za granicu i Carinskoj upravi.

Na tiskovnoj konferenciji, ispred Ministarstva unutarnjih poslova prisutne je pozdravio pomoćnik načelnika Uprave za granicu Stipica Kuna, dok je o nastavku djelovanja EXBS programa u Hrvatskoj, ispred Veleposlanstva  SAD-a govorio savjetnik za EXBS Kevin Cummings. Pomoćnik načelnika Uprave za granicu pohvalio je dosadašnju suradnju s SAD-om kroz Program za kontrolu izvoza i sigurnosti granica (EXBS), istaknuvši kako je granična policija od 2001. godine kroz taj program primila tehničku potporu u vrijednosti od oko 1,5 milijuna dolara. ''Ova sofisticirana oprema za nadzor državne granice na rijekama, kopnu i moru doprinosi boljoj reaktivnosti i povećanju kapaciteta učinkovitosti granične policije'' rekao je pomoćnik Kuna i zahvalio Vladi SAD-a na donaciji, naglasivši kako je osim tehničke potpore, svakako bitno spomenuti i potporu u znanju i iskustvima koje Republika Hrvatska dobiva na ovaj način. Savjetnik za EXBS Kevin Cummings napomenuo je kako EXBS program više od deset godina surađuje s hrvatskim agencijama na poboljšanju strateških trgovinskih kontrola i sigurnosti granica. ''Iako će EXBS program nastaviti djelovati u Hrvatskoj, u sljedećem će razdoblju biti fokusiran na pomaganje hrvatskim agencijama da postanu mentor zemljama u regiji. Tako, na primjer, Uprava za granicu radi na seriji obuka za kosovsku policiju, a Hrvatska će biti domaćin ovogodišnjoj Regionalnoj konferenciji o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti, koja će se održati u listopadu'' zaključio je Cummings



Stranica