Obuka Frontexovih stalnih zaštitnih snaga za suzbijanje prekograničnog kriminaliteta

Frontexovi službenici kategorije 1 i 2 polaznici su zahtjevne obuke za suzbijanje svih oblika prekograničnog kriminaliteta.

Nakon prošlogodišnje uspješne organizacije i provedbe ove Frontexove obuke u UJ Valbandon, Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ u Zagrebu od 09. do 14. siječnja 2023. godine domaćin je  „Cross border crime detection officer training -  Land module“ obuke. Obuka se provodi u suradnji Frontexa (Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu) i Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Ministarstva unutarnjih poslova te uz značajnu potporu Uprave za granicu Ravnateljstva policije.

Ciljana skupina polaznika obuke su Frontexovi službenici kategorija 1 i 2 Stalnih zaštitnih snaga. Osim teorijskog dijela, većinu obuke čine praktične vježbe. Na taj način postignuta je ravnoteža u kojoj polaznici imaju najbolju mogućnost stečena znanja odmah primijeniti u praksi te također steći vještine potrebne u budućem radu. Obuka se odvija u simuliranim uvjetima uz korištenje vozila različite namjene (automobili, teretna vozila i autobusi), stvarne dokumentacije koja ih prati, kao i tehnologija te opreme potrebne za uspješno otkrivanje i suzbijanje prekograničnog kriminala. Polaznici će ovom obukom steći znanja o identifikaciji prekograničnog kriminala, načinima počinjenja protupravnih ponašanja te profiliranjem osoba za koje se sumnja da su uključene u razne vrste prekograničnog kriminaliteta, kao što su trgovanje ljudima, drogom, oružjem, trošarinskim proizvodima, ali i terorizam. Dio obuke bio je posvećen prepoznavanju autentičnosti dokumenata te prepoznavanju i osiguranju dokaza, a obukom se obuhvatila i  suradnja s carinskim službama.

Obuka je osmišljena za pripremu službenika za raspoređivanje na vanjskim granicama EU, a kako je Republika Hrvatska 1. siječnja 2023. godine postala članicom Schengenskog prostora te ima najdužu vanjsku kopnenu granicu s državama nečlanicama,  izgledno je kako će neki od polaznika biti raspoređeni i na granicama Republike Hrvatske. Raspoređivanje Frontexovih službenika zajedno s hrvatskih policijskim službenicima granične policije na vanjskoj granici  zasigurno će pridonijeti većem osjećaju sigurnosti na granicama te doprinijeti uspješnom suzbijanju prekograničnog kriminaliteta.

Organizacijom ove obuke Policijska akademija nastavlja potvrđivati svoju ulogu  vodeće Frontexove partnerske akademije po broju održanih edukativnih aktivnosti i uspješnim rezultatima.
 ''Zahvaljujem Policijskoj akademiji što je  organizirala ovu obuku kojom ćemo pripremiti službenike da djeluju kao stručnjaci iz područja otkrivanja prekograničnog kriminala u Frontexovim zajedničkim operacijama usmjerenim na prekogranični kriminalitet na vanjskim granicama Europske unije'', istaknula je prilikom otvaranja obuke voditeljica obuke Sandrine Boulanger.

''Polaznici će u timu obavljati praktične vježbe, s obzirom da je u realnim situacijama na terenu timski rad od iznimne važnosti i samo ako surađujemo zajedno i ako svaki član tima da svoj doprinos, možemo ostvariti svoj cilj, a to je zaštita vanjske granice Europske unije“, istaknula je zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović, navodeći kako Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuiranom organizacijom međunarodnih obuka nastavlja jačati svoju poziciju partnerske akademije kao i međunarodnu suradnju u pogledu suzbijanja prekograničnog kriminaliteta. 

Pisane vijesti