Obrazovanjem protiv diskriminacije LGBT osoba

Slika topvijesti/2015/rujan/LGBT/lgbt-mala.jpg

S ciljem osvještavanja značaja zakonskog, institucionalnog i provedbenog okvira za adekvatnu zaštitu osoba drugačije seksualne orijentacije u hrvatskom društvu

 Foto: MUP

Na Visokoj policijskoj školi Policijske akademije u petak, 11. rujna, održan je znanstveno-stručni skup pod nazivom „Obrazovanjem protiv diskriminacije LGBT osoba“. Visoka policijska škola i Edukacijsko rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu organizirali su zajednički ovaj jednodnevni skup s ciljem osvještavanja značaja zakonskog, institucionalnog i provedbenog okvira za adekvatnu zaštitu osoba drugačije seksualne orijentacije u hrvatskom društvu te kako bi se diskutiralo o adekvatnom obrazovanju budućih stručnjaka u kaznenom pravosuđu za postizanje bolje zaštite.

Dekanica edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Antonija Žižak otvorila je znanstveni skup. Naglasila je kako suradnja s Visokom policijskom školom traje već desetljećima te kako je vrlo raznolika. "Zadovoljna sam što smo se zajednički odlučili uhvatiti ovako važne i delikatne teme. Obrazovanje je preduvjet za razbijanje svih predrasuda i neinformiranosti i izuzetno je važno kako bi se napravio barem mali korak u povećavanju naših znanja o specifičnim skupinama."

Na znanstvenom skupu predavanja su održali pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, predstavnica Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Tanja Vlašić, predstavnica lezbijske grupe Kontra Sanja Juras, pomoćnica načelnika Policijske akademije Danijela Petković, dekan Visoke policije škole Joško Vukoslav, profesorica Sveučilišta Stanislaus iz Kalifornije Phyllis Gerstenfeld, profesorica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Irma Kovčo Vukadin, voditelj Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju Policijske akademije Silvio Bratković  te policijska službenica Policijske uprave zagrebačke Mirjana Kondor Langer. Raspravljalo se o pravnom i institucionalnom okviru zaštite LGBT osoba u hrvatskom društvu, LGBT žrtvama nasilja u kaznenopravnom sustavu, zločinima iz mržnje i diskriminaciji LGBT osoba u RH. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova govorila je o iskustvima Ureda pravobraniteljice u borbi protiv homofobije. Predstavljeni su i rezultati istraživanja o stavovima prema osobama istospolne orijentacije u sektorima zdravstva i policije, stavovima studenata o homoseksualnim osobama s osvrtom na razlike između studenata Visoke policijske škole i ostalih studenata u Hrvatskoj te američkih i hrvatskih studenata.

Zaključeno je kako je zakonodavni okvir u Republici Hrvatskoj dobar, no kako se mora dodatno raditi obrazovanju stručnog kadra te na podizanju svijesti i senzibiliziranju svih članova društva. Rezultati različitih istraživanja pokazuju kako postoji potreba za promišljanjem na koji način najbolje i u kojem obrazovnom formatu najprimjerenije senzibilizirati policijske službenike i stručne osobe ostalih relevantnih institucija, najprije u kontekstu zaštite od nasilja, a onda i u cjelokupnom smislu antidiskriminacije.



Stranica