Koncert u povodu akcije „Živim život bez nasilja“

Slika topvijesti/godina2010/MARIJA ZUZUL/akademija01.jpg

Potporu ovoj kampanji na nacionalnoj razini dali su i predsjednik RH Ivo Josipović i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, koji su se video-porukom obratili prisutnima

 

U sklopu preventivne kampanje „Živim život bez nasilja“ jučer, 24. studenoga u 20.00 sati,  u prostorijama Policijske akademije upriličen je koncert kojim je obilježen Međunarodni dan nenasilja nad ženama. „Živim život bez nasilja“  preventivna je akcija koju MUP RH uz potporu Ujedinjenih naroda u Republici Hrvatskoj,  uz podršku partnera (Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta agencije za obrazovanje te nevladinih udruga),  uspješno provodi mjesec dana diljem škola u Republici Hrvatskoj. Akcija se  fokusira  na podizanje svijesti građana na prijavljivanje nasilja u obitelji i izgradnju kulture nenasilja među mladima.

Upravo u Policijskoj akademiji, kao obrazovnoj ustanovi, održana je ova priredba jer je ona ključno mjesto izobrazbe mladih naraštaja policijskih službenika, koji će se u svom svakodnevnom poslu baviti prevencijom nasilja nad ženama i  nasilja u obitelji.

Uz brojne goste, predstavnike nevladinih udruga i predstavnike brojnih ministarstava,  svečanu priredbu  svojim dolaskom uveličali su:  Luisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u RH, načelnik PU zagrebačke Tomislav Buterin,  načelnik Policijske akademije Zoran Ničeno,  načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Sandra Veber, voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju Renata Odeljan te Asja Jelaković, ravnateljica škole za medicinske sestre Mlinarska.

S idejom uključivanja muške populacije u prevenciju i sprječavanje nasilja u obitelji, nasilja nad ženama te predstavljanju muškaraca kao uzora mladima, potporu ovoj kampanji na nacionalnoj razini dali su i predsjednik RH Ivo Josipović i ministar unutarnjih poslova  Tomislav Karamarko, koji su se video-porukom obratili prisutnima.

Voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju Renata Odeljan u sklopu programa iznijela je neke činjenice o nasilju u obitelji. Tako je, između ostalog, naglasila da je tijekom ove godine u RH ubijeno 13 žena i 5 muškaraca od strane članova svoje obitelji te da je nerijetko tanka crta između prekršaja i teškog ubojstva. - Ni jedno državno tijelo ne može samostalno riješiti problem nasilja u obitelji, osobito nasilja s najtragičnijim ishodima, zbog čega je potrebna usklađena reakcija svih sustava: policije, pravosuđa, socijalne skrbi, zdravstva, nevladinih udruga u slučaju identifikacije rizičnih i visokorizičnih počinitelja. Stoga samo koordiniranim rješavanjem svakog pojedinog slučaja putem međusektorske suradnje svih institucija od kojih svaka ima svoj dio odgovornosti u rješavanju problema obiteljskog nasilja možemo spriječiti i prekinuti  međugeneracijski prijenos nasilja u obitelji - istaknula je Renata Odeljan. 

Program svečanosti započeo je pjesmom Zakletvu svoju bogu smo dali, u izvedbi Mješovitog zbora Policijske akademije pod ravnanjem prof. Nevenke Pavleković,  uz klavirsku pratnju prof. Elizabete Skobe. Ines Batria  i Danijela Lazić, učenice Srednje medicinske škole izvele su recital prigodne tematike iz suvremene hrvatske poezije. Pjesme Tajna najveća , Ruža crvenaLove me tender, uz pratnju Tamburaškog orkestra Policijske akademije,  izveli su solisti Dijana Pavić Kovačević , Alen Petrek i Neven Brdera. U nastavku programa splet pjesama izveli su Mato Blažanović i gošća večeri, kantautorica  Antonija Šola



Stranica