Obilježena Noć knjige u knjižnici Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik"

Riječ je o najmasovnijoj manifestaciji koja promiče knjigu i čitanje

Knjižnično-informacijski centar (KIC) u sklopu Službe za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej policije i ove je godine obilježio 13. po redu  manifestaciju Noć knjige. 

Budući je riječ o najmasovnijoj manifestaciji koja promiče knjigu i čitanje, naša knjižnica već tradicionalno obilježava ovaj dan, a povod su Dan hrvatske knjige (22. travnja) i Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja).
 
U ponedjeljak, 22. travnja, organiziran je posjet Bibliobusne službe Knjižnica grada Zagreba Policijskoj akademiji ''Prvi hrvatski redarstvenik'' tijekom kojeg su učenici i djelatnici razgledali Bibliobus te uz stručno vodstvo razgovarali s knjižničarima koji u njemu rade.
 
U utorak, 23. travnja, u prostoru knjižnice upriličena je izložba povodom dvije velike obljetnice: 500. obljetnice smrti Marka Marulića (oca hrvatske književnosti) i 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić Mažuranić. U sklopu navedene izložbe mogle su se pročitati biografije i zanimljivosti o dvoje velikana hrvatske književnosti te pogledati raritetna izdanja njihovih djela iz raznovrsnog knjižničnog fonda.
 
Kako je Vlada Republike Hrvatske 2024. godinu proglasila ''Godinom Marka Marulića'', iskoristili smo prigodu za izlaganjem nekih od njegovih vrijednih djela koja u svojim zbirkama posjedujemo, kao što su: Judita, prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku iz 1950. godine, a smatranim najznamenitijim Marulićevim djelom i ep na latinskom jeziku Davidias iz 1954. godine.
 
Ova godina je značajna i za našu najveću dječju i klasičnu autoricu Ivanu Brlić Mažuranić, prvu hrvatsku književnicu četiri puta nominiranu za Nobelovu nagradu, a 1937. izabranu za dopisnog člana JAZU-a, današnje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
 
Navedenim aktivnostima cilj nam je bio potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razmišljanju o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu.
 

Pisane vijesti