Obilježena 22. obljetnica pogibije 12 redarstvenika

Slika topvijesti/2013/Svibanj/Obljetnica_PU_VS.jpg

I ove godine s pijetetom se prisjećamo pogibije 12 hrvatskih redarstvenika i tragičnih događaja koji su se 2. svibnja 1991. godine dogodili u Borovu Selu.

Foto : PU vukovarsko-srijemska

I ove godine s pijetetom se prisjećamo  pogibije 12 hrvatskih redarstvenika i tragičnih  događaja koji su se 2. svibnja 1991. godine dogodili u Borovu Selu. Dvanaestorica hrvatskih redarstvenika mučki su ubijena 2. svibnja, iz zasjede, uslijed akcije spašavanja dvojice svojih kolega, koje su u noći s 1. na 2. svibnja 1991., tijekom redovite policijske ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Ovaj krvavi događaj, nakon pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, označio je neslužbeni početak Domovinskog rata. Postalo je jasno da će upravo Istočna Slavonija biti jedno od najvećih poprišta krvavih ratnih sukoba.

Hrabro i ponosno stali na prve crte bojišnice

Već krajem 1990. i početkom 1991. godine u policijske redove pristupio je veći broj mladih hrvatskih policajaca koji su sva pravila policijske struke morali svladati što kvalitetnije, u što kraćem roku. Njihovo domoljublje i čvrsta volja bili su dodatni "vjetar u leđa" zbog kojih su ustrajali te hrabro i ponosno stali na prve crte bojišnice. Nakon tragičnih događaja u Borovu Selu Hrvati su postali jedinstveni, svjesni da je rat neizbježan i da je pred vratima.

U noći s 1. na 2. svibnja 1991. dvije hrvatske oskudno naoružane policijske patrole obavljale su redovne poslove na cesti Borovo-Dalj. Na samom ulazu u selo na njih je iz privatne kuće otvorena žestoka vatra. Tom prilikom četiri hrvatska policajca lakše su ranjena. Naime, Jurica Tolj i Mario Marinović vozilom su se uspjeli  povući, dok su Zvonimira Matkovića i Dalibora Križanovića zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

Nakon neuspjelih pregovora na teren je stoga 2. svibnja oko podneva izišlo 30 pripadnika vinkovačke policijske uprave. No, u središtu sela na njih je otvorena vatra iz pušaka i snajpera s prigušivačima te tromblonskim protupješačkim minama. Napadnuti su policajci ipak uspjeli organizirati obranu i vezom zatražiti pomoć, koja je počela stizati iz Vinkovaca i Osijeka. I dok osječka jedinica nije uspjela ući u selo iz smjera Dalja zbog postavljenih barikada - vinkovačka je ušla, ali je upala u zasjedu. Borba je trajala dva i pol sata, sve do trenutka kad je u selo ušla kolona od sedam oklopnih transportera JNA. Svjedoci navode kako je iz jednog od transportera otvorena vatra na policiju, te da su iza njih hodali naoružani civili, te da su čak i iz jednih kola Hitne pomoći bacane ručne bombe na hrvatske policajce. Dvojica, prethodne noći zarobljenih policajaca, prebačena su tijekom borbi u Novi Sad ali su, srećom, vraćeni u Osijek još iste večeri. Na žalost, u borbi su toga dana ubijeni hrvatski policajci Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.). Ranjena su 23 policajaca.

Memorijal 12 redarstvenika koji se već tradicionalno održava u znak sjećanja na mučki ubijene hrvatske redarstvenike 2. svibnja u 1991. godine u Borovu Selu, započeo je komemoracijom ispred Spomen obilježja poginulih policajaca u Borovu, hrvatskom himnom koju je izveo pjevački zbor Policijske akademije. Podno Spomen ploče vijence su položili i svijeće zapalili roditelji i članovi obitelji dvanaestorice poginulih hrvatskih redarstvenika, u ime Republike Hrvatske izaslanstva predsjednika RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH predvođeno ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojić, izaslanstvo Ravnateljstva policije predvođeno glavnim ravnateljem Vladom Dominić, izaslanstva Županije vukovarsko-srijemske, Grada Vukovara, Udruge specijalne policije proizašle iz Domovinskog rata, Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, 204. gardijske brigade, suborci poginulih dvanaest hrvatskih policajaca i mnogi drugi.

Na komemoraciji prisutnima se obratio mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij, ističući „kako su ubijeni redarstvenici bili ponosni policajci koji su živjeli svoju vjeru, a dokaz tomu su i krunice koje su toga kobnog dana nosili oko vrata“. Također je naglasio kako „ova kao i ostale komemoracije u spomen hrvatskih branitelja nisu mjesta stvaranja podjela i mržnje; ona su prije svega mjesta stvaranja tolerancije, ali i mjesta istine naše povijesti“, nakon čega je prisutne okupio u zajedničkoj molitvi.

Memorijal je nastavljen u Vinkovcima gdje je, u crkvi „Svetih Euzebija i Poliona“, za sve pokojne redarstvenike služena koncelebrirana sveta misa koju je predvodio vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac. U prigodnoj propovjedi, monsinjor je istaknuo kako imena dvanaest hrvatskih redarstvenika nikada nisu  i neće biti zaboravljena te da je obaveza svakog od nas da čuvamo uspomenu na časno poginule hrvatske sinove. „ Ljubav prema istini i pravdi, prema Crkvi i vrijednostima naše povijesti najveće su ljudske vrijednosti, a naši redarstvenici imali su ih sebi“- dodao je mons. Jezerinac. Prije blagoslova, obratio se i mons. Tadija Pranjić, koji je prije 22 godine tada služio svetu misu zadušnicu u spomen masakriranih policajaca, kada se okupilo oko 15 000 ljudi. „ Samo Bog zna koliko je suza hrvatski narod prolio za ovim junacima. Pozivam sve vjernike na slogu i jedinstvo, kao tada, nakon tog tragičnog događaja, a obiteljima ubijenih policajaca poručujem kako Crkva nikada neće zaboraviti hrabre prve hrvatske žrtve“, završio je mons. Pranjić.

Intoniranjem hrvatske himne i odavanjem počasti poginulim redarstvenicima minutom šutnje na stadionu HNK „Cibalia“ u Vinkovcima uslijedilo otvaranje "Memorijala dvanaest redarstvenika", utrke „Dvanaest redarstvenika“ koje je  otvorio Ivica Grašić, brat Zorana Grašić, jednog od mučki ubijenih policajaca. Tom prigodom istrčano je točno dvanaest utrka, u spomen na dvanaest poginulih redarstvenika, a učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola Županije vukovarsko-srijemske, policijski službenici kao i predstavnici Hrvatske vojske, gardijsko oklopno mehanizirane brigade iz Vinkovaca. Najboljim učesnicima dodijeljene su zaslužene medalje i priznanja.

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, na svoj, već tradicionalan, način, odala je počast mimohodom od ulaza u Borovo do Spomen obilježja poginulim redarstvenicima.



Stranica