Obilježen Dan sjećanja na Škabrnju i žrtvu Vukovara 1991. na Policijskoj akademiji

I ove godine polaznici i djelatnici Policijske škole „Josip Jović“ obišli su vukovarska mjesta stradanja

Nakon jutarnjeg pozdrava državnoj zastavi Republike Hrvatske, jutros, 18. studenog, odana je počast stradalim hrvatskim braniteljima, a polaznica 3. odjela P15 Sara Rožić pročitala je potresni tekst Priča o gradu, novinara Siniše Glavaševića, stradalog u Vukovaru 1991.

Ispred spomenika Prvom hrvatskom redarstveniku potom je na ovaj Dan sjećanja na Škabrnju i žrtvu Vukovara cvijeće položio polaznik odjela 12 P15 Dario Vrljić, sin poginulog hrvatskog branitelja, a  svijeće su zapalile polaznice P 15 Matea Živković i Dora Juhas.

Dan ranije, 17. studenoga polaznici Policijske škole „Josip Jović“ tradicionalnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u večernjim satima odali su počast hrabrim braniteljima Vukovara i Škabrnje u Ulici grada Vukovara i u zagrebačkoj Dubravi.

Posjet Vukovaru

I ove godine polaznici i djelatnici Policijske akademije škole „Josip Jović“, potaknuti osjećajima zahvalnosti i poštovanja prema braniteljima Vukovara, u  skupini od oko sto pedeset hodočasnika obišli su 9. studenoga 2019. vukovarska mjesta stradanja.

U  franjevačkom samostanu i crkvi sv. Filipa i Jakova slavili su svetu misu za sve stradale branitelje i nevine vukovarske žrtve.

Obišli su potom vukovarsku bolnicu, kao trajan spomen na patnju ranjenih branitelja te pogledali prigodan film o ratnim vremenima i stradanjima kod hangara na Ovčari i Veleprometu. Na tim mjestima, koja su postala masovne grobnice, hrabri su Vukovarci proživjeli svoje zadnje trenutke.

Polaznici su zatim bili na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata te kod vodotoranja, simbola otpora grada u vrijeme stradanja.
Svijeće su zapalili i kod križa na ušću Vuke i Dunava, u spomen na sve koji su svoj život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a obišli su i Spomen dom hrvatskih branitelja, mjesto gdje su čuvaju uspomene na heroje Trpinjske ceste.

Posjet Vukovaru duboko se dojmio svakog polaznika: susret je to s bolnom prošlošću koji na svakoga ostavlja duboki trag.

Stranica