Obilježen Dan policije i blagdan sv. Mihovila

Slika topvijesti/2016/rujan/Dan policije/dan_policije_0000.jpg

Glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec osvrnuo se na činjenicu kako je hrvatska policija prije više od četvrt stoljeća stasala upravo na ovom mjestu postrojavanjem prvih hrvatskih redarstvenika te kako je hrvatska policija bila prva organizirana obrambena snaga u Domovinskom ratu.

Foto: MUP

Svečano obilježavanje Dana policije i njenog zaštitnika Sv. Mihovila započelo je u četvrtak, 29. rujna, na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu polaganjem vijenaca izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, groba prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Uz ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, zajedničkom polaganju vijenaca i paljenju svijeća prisustvovali su glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec te članovi njegovog kolegija, pomoćnici ministra i svi načelnici policijskih uprava.

Na Policijskoj akademiji u Kapelici sv. Mihovila zatim je održana sveta misa za poginule redarstvenike koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Središnja svečanost obilježavanja Dana policije upriličena je na Policijskoj akademiji uz domaćine ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića i glavnog ravnatelja policije Zvonimira Vnučeca, a nazočili su joj i predsjednik Hrvatskog Sabora, akademik Željko Reiner, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general pukovnik Mirko Šundov, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan , bivši ministri unutarnjih poslova, bivši ravnatelji policije, čelnici državnih institucija i organizacija civilnog društva, djelatni i umirovljeni policijski službenici/ce te brojni drugi visoki uzvanici i gosti.

Nakon izvođenja himne i odavanja počasti poginulim policijskim službenicima koji su svoje živote izgubili u Domovinskom ratu i tijekom obavljanja službe, svim prisutnima prigodnim govorima obratili su se glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i predsjednik Hrvatskog Sabora, akademik Željko Reiner.

Glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec osvrnuo se na činjenicu kako je hrvatska policija prije više od četvrt stoljeća stasala upravo na ovom mjestu postrojavanjem prvih hrvatskih redarstvenika te kako je hrvatska policija bila prva organizirana obrambena snaga u Domovinskom ratu.

„Nigdje u svijetu nije zabilježeno da je i jedna policija odigrala ovako značajnu ulogu u stvaranju Domovine kao što je ostvarila hrvatska policija. Hrvatska policija bila je prva organizirana obrambena snaga koja je stala u obranu sveg hrvatskog. Iza nas su teški dan, dani  ponosa i slave, dani koji će nas vječno sjećati na hrabrost i požrtvovnost naših kolega i njihovih obitelji, njih 755 koja nisu sa nama, njih 31 koji su nestali  i preko 3 600 koji i danas osjećaju posljedice ranjavanja i stradavanja. Svim njima još jednom veliko hvala“, kazao je glavni ravnatelj policije.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić se nakon prisjećanja na policijske službenike koji su za stvaranje samostalne i slobodne hrvatske države, ali i tijekom obavljanje časne policijske dužnosti izgubili život, osvrnuo na prioritete policije, naglasivši kako u fokusu policije prvenstveno trebaju biti građani.

„U našem fokusu uvijek i bez iznimke trebaju biti javni interes, dosljedna provedba zakona, pravičnost i Ministarstvo unutarnjih poslova uvijek mora biti u funkciji svih građana, bez iznimke. Uz javno dobro, prioriteti nam trebaju biti standardizacija ciljeva, radnih procedura, a kao poseban prioritet bih naglasio potrebu za depolitizacijom sustava“, kazao je između ostalog ministar Orepić i dodao: „Dolazi vrijeme da se konačno okrenemo isključivo budućnosti i dosad postignutu zavidnu suradnju okrunimo prilagodbom sustava novim izazovima".

Policijskim službenicima, koji su svojim radom i zalaganjem tijekom protekle godine dali nemjerljiv doprinos za sigurnost građana Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskog Sabora, akademik Željko Reiner, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, dodijelili su zahvalnice i godišnje nagrade.

Godišnja nagrada za skupinu za iznimne rezultate postignute spašavanjem 17 osoba nakon potonuća strane brodice pripala je Damiru Vitasoviću, Mariu Vuksanoviću i Igoru Udošiću. Godišnju nagradu za pojedinca za postignute iznimne rezultate na samostalnom projektiranju i razvoju složenih AudioServer sustava pripala je Denisu Cuculiću.

Zahvalnice za iznimnu hrabrost i požrtvovnost i odlučnost u pružanju pomoći policijskim službenicima prilikom uhićenja počinitelja različitih kaznenih djela dodijeljene su Igoru Ivančiću, Krasnodaru Špoljariću i Mariu Gašpariću. Povodom Dana policije jednako vrijedne nagrade, zahvalnice i medalje za svoj rad i doprinos MUP-u ali i cjelokupnom društvu zaslužili su i drugi istaknuti pojedinci, policijski i državni službenici.

Nakon središnje svečanosti, na poligonu Policijske akademije ministar Vlaho Orepić otvorio je 6. natjecanje prometnih policajaca – vozača motocikala koje se od ove godine naziva „Memorijalom Šime Buzova“, u znak sjećanja na policijskog službenika PU splitsko-dalmatinske, koji je prije dvije godine tragično izgubio svoj mladi život na putu za Pulu gdje je pošao baš na ovakvo natjecanje.

Za kraj obilježavanja Dana policije upriličen je tradicionalni prijem na Pantovčaku kod predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je svim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova čestitala blagdan Svetog Mihovila, zaštitnika policije. U izaslanstvu MUP-a bili su ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec  i članovi njegova kolegija, pomoćnici ministra te načelnici svih 20 policijskih uprava. 

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izložio je predsjednici primarnu nakanu otvaranja novog poglavlja funkcionalnosti hrvatske policije, okretanja budućnosti i pokretanja uspavanih mehanizama kompleksnog sustava te unošenja dugo očekivanih i prijeko potrebnih promjena. ''Potpuno smo okrenuti projektu reorganizacije i izgradnji funkcionalnijeg policijskog sustava kao i podizanju našeg položaja i ugleda u društvu'', kazao je ministar izrazivši uvjerenje da ćepredsjednica Republike Hrvatske i u budućnosti podržavati rad Ministarstva unutarnjih poslova.

Povodom dana policije svojom odlukom predsjednica države odlikovala je Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu 124 djelatnice i djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova, uz želju da im navedena priznanja budu opticaj za još veću posvećenost svojoj službi. ''Biti policajac nije zanimanje nego poziv u kojem se odgovorno služi građanima, domovini i općem dobru'', zaključila je čestitavši svim pripadnicima njihov dan i poželjevši im sreću u profesionalnom i privatnom životu.



Stranica