Obilježavanje Međunarodnog dana djece žrtava nasilja u HNK

Slika topvijesti/2016/lipanj/mala_hnk.JPG

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu je u četvrtak, 2. lipnja održan edukativno–preventivni program uoči obilježavanja Međunarodnog dana djece žrtava nasilja

Foto: MUP 

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu je u četvrtak, 2. lipnja održan edukativno–preventivni program uoči obilježavanja Međunarodnog dana djece žrtava nasilja.

Pred punim gledalištem Hrvatskog narodnog kazališta održana je tribina „Svijet dostojan djece“ na kojoj se govorilo o važnosti poštivanja dječjih prava te važnosti ulaganja zajedničkih napora u borbi protiv svih oblika nasilja nad djecom. Na tribini je sudjelovala pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Petö  Kujundžić,zamjenik ravnateljice i voditelj tima Poliklinike za zaštitu djece Grada ZagrebaDomagoj Štimac,  ravnatelj drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Ivica Buljan, profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivana Zagorac, član Udruge mladih „STATUS M“ Mislav Mihael Mandir te policijska službenica Ravnateljstva policije Anita Matijević. Na tribini je naglasak bio na nasilju na društvenim mrežama koji je sve učestaliji oblik nasilja.

- Nove tehnologije i novi mediji su novi životni prostor mladih. I sada se nasilje iz parkova premješta na nasilje na društvenim mrežama - napomenula je policijska službenica Matijević. Također je apelirala i na medije da budu partneri u ovoj prevenciji jer su upravo oni bitan faktor u senzibilizaciji javnosti, trebaju se odmaknuti od senzacionalističkog načina izvještavanja i upravo zajedničkim snagama se može doprinijeti educiranju javnosti i sprječavanju nasilja. Još jedan od načina prenošenja poruke javnosti je i putem umjetnosti što je i bio razlog održavanja ove tribine u prestižnom hrvatskom kazalištu. Upravo je ravnatelj drame završio raspravu današnje tribine i zaključio kako je kazalište utočište svih skupina koje su ranjive ali i mjesto na kojem se prenose poruke solidarnosti u zajednici.

Prikazan je i isječak iz filma Živim život bez nasilja koji je dio projekta Ministarstva unutarnjih poslova i Ujedinjenih naroda u RH. 

Ovaj preventivno-edukativni događaj je organiziran u namjeri kako bi se senzibilizirala djeca, naročito ona osnovnoškolskog uzrasta, ali i ostale odgovorne osobe i nadležne institucije, ustanove i organizacije koje su odgovorne za očuvanje i zaštitu dječjih prava.

Program u HNK, koji se nastavlja sutra, 3. lipnja, organiziralo je Ravnateljstvo policije i Policijska uprava zagrebačka te Hrvatsko narodno kazalište u suradnji s  Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i partnerima Gradskim kazalištem Žar ptica, Zagrebačkim  mažoretkinjama i dječjim  zborom Osnovne škole „Izidora Kršnjavoga“. Također podrška ovom projektu su bili i Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Muzička akademija i Hrvatsko društvo skladatelja.

Inicijativu za obilježavanje Međunarodnog dana djece žrtava nasilja, koja se obilježava 4. lipnja u zemljama diljem svijeta, potaknuli su Ujedinjeni narodi. Naglasak je na važnosti zaštite prava djece  i neophodnost zajedničkog angažmana u borbi protiv svih oblika agresije nad djecom.



Stranica