Obilježavanje Dana sjećanja na Policijskoj akademiji

Polaznice i polaznici Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih P 18 danas su obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dan 18. studeni 2022. godine na Policijskoj akademiji započeo je postrojavanjem i podizanjem zastave Republike Hrvatske, nakon čega su polaznici i polaznice polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća u spomen svih poginulih branitelja i policajaca odali počast svim poginulim braniteljima kod spomenika tečaja „Prvi hrvatski redarstvenik“ . Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje nastavljeno je u predvorju Policijske škole „Josip Jović“, pod vodstvom prof. Nevenke Pavleković. Svirao je Tamburaški orkestar Ministarstva unutarnjih poslova, a pjevali su policijski službenici Boris Novak i Marijan Ričković. Uz njih, nastupila je policijska klapa „Sveti Matej“ iz Bjelovara u kojoj je jedan od pjevača policijski službenik za organizaciju i nadzor rada obrazovne skupine u Policijskoj školi Davor Katić. 

U obrani Vukovara 1991. sudjelovalo je preko sedam stotina policajaca iz cijele Hrvatske. Najveći je broj branitelja u obrani Vukovara, tada bio iz PU varaždinske, PU međimurske, PU krapinsko-zagorske i PU brodsko-posavske. 

Oni su ti hrabri hrvatski ratnici koji su se s oskudnim naoružanjem, uz nadljudske napore, ne žaleći svoj život, borili do zadnje kapi krvi te u trenucima beznađa hrabro prkosili sudbini braneći Vukovar i svoju Domovinu.

Jedan od njih je i Božo Bionda, pripadnik Prvog hrvatskog redarstvenika, a kasnije i ATJ Lučko. Vukovarski branitelj, Božo Bionda (1970. - 1991.), poginuo je u 21. godini života, 25. kolovoza 1991. u blizini raskrižja Borovske i Trpinjske ceste. Pogođen je rafalom iz mitraljeza s transportera JNA sa sedam metaka od kojih ga je jedan hitac pogodio ravno u srce.

Budući da se 25. kolovoz 1991. spominje kao datum početka bitke za Vukovar, Božo Bionda prva je žrtva Bitke za Vukovar, što je gotovo nepoznato široj javnosti.
Njemu u čast njegovi su suborci napisali pjesmu:

O BOŽI
Važne su nam stvari prošle,
Važne su nam stvari buduće,
Ali dok svi mi odlazimo
U srcima našim ostaješ.
Svoju si mladost
Slomio o hridi, stijene kamene.
Nama se Božo
Od tebe ne rastaje!
Ni Slunjani nisu znali
Da si s nama ovdje bio ti.
Odvela te ovdje želja
Da Borovo obranimo mi.
25-og kolovoza ostali smo sami
Nastavljamo bez tebe…
Nama se Božo
Od tebe ne rastaje!
Al’ sjećanje kad nas stigne
Bit′ će opet kao ranije:
Sjećamo se tebe Božo
I te naše generacije…
Bit će nam teško
Al’ život ide dalje…
Vrijeme ipak ne briše sve
Nama se Božo od tebe ne rastaje!

 
Tekst o Boži sastavio je njegov suborac, danas policijski službenik -  nastavnika stručnih predmeta Zdravko Valenta, a čitala ga je polaznica Anamarija Mijatović.
Istog dana, 18. studenoga u Škabrnji život je izgubilo 26 branitelja i 58 civila.

Na obilježavanju Dana sjećanja na Policijskoj akademiji su uz polaznice i polaznike prisustvovali voditelj Policijske škole Mario Bošnjak, pomoćnica voditelja Irena Jurišić prodekani sa Visoke policijske škole Ante Orlović i Hrvoje Filipović, voditeljica Službe za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej policije Helena Jelinek Mareljić, zatim voditeljica Knjižnično-informacijskog centra Mirta Čoh, pomoćnik voditelja Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Ivan Križić, profesori, nastavnici i voditelji aktiva u Policijskoj školi Kruno Katalenić, Slavenka Gudiček, Ante Jolić, Stjepan Žerjav i Jurica Buneta. Glazbeni program upotpunjen je prigodnim filmom o Vukovaru, realiziranim uz pomoć policijskih službenika Franje Oraka i Zdravka Valente, kao i tekstom „Priča o gradu“, Siniše Glavaševića, kojeg je čitao polaznik Darko Kamenjaš.

Voditeljica Službe za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej policije Helena Jelinek Mareljić otvorila je izložbu u predvorju Policijske škole „Josip Jović“ i prigodnim riječima objedinila današnji program.

Učenici 3. razreda Srednjoškolskog obrazovanja pod temom „Pisma ratniku“ uz prof. Željku Župan Vuksan,  ostavljali su svoje poruke koje su objavljene na oglasnoj ploči u predvorju Policijske škole „Josip Jović“. Uz prigodna pisma, a svojom nazočnošću prof. Željka Župan Vuksan uveličala je današnje obilježavanje. U organizaciji obilježavanja uz Službu za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej policije te prof. Nevenku Pavleković pomogli su pomoćnica voditelja Policijske škole za nastavu Irena Jurišić, Željko Podrug i Jerko Matoš te Otilija Mandić Trkulja koja je pripremila prigodni tekst:
 
„Na kraju podsjetimo se često ponavljane izreke: 
Historia est magistra vitae. (lat. Ciceron: Povijest je učiteljica života). 
Kaže se kako je onaj tko vlastitu povijest ne poznaje -  osuđen da je ponavlja.
Nakon ogromnog stradanja i patnji Vukovaraca te svekolikog hrvatskog puka tijekom Domovinskoga rata, možemo samo reći:
hvala vam heroji i hvala herojskom Vukovaru. 
Ne ponovila se u Lijepoj Našoj ratna stradanja i razaranja nikada više!“
 


Stranica