Obilježavanje Dana policije u policijskim upravama

Slika topvijesti/rujan08/dan_policije_TX14408.jpg
 
U povodu Dana policije 2008. godine i blagdana SV. Mihovila, zaštitnika svih policajaca, sve policijske uprave u Republici Hrvatskoj na svom području provode niz tradicionalnih aktivnosti u sklopu obilježavanja ovog, za policiju najvažnijeg blagdana.

Tako je na području PU karlovačke proslava Dana policije obilježena nizom sportskih aktivnosti - natjecanjem u streljaštvu i u malonogometnim turnirom. Tradicionalno, djelatnici PU karlovačke i pripadnici policijskih udruga položili su vijence i upalili svijeće za sve preminule djelatnike ispred središnjeg križa na groblju Jamadol.

U prostorijama Policijske uprave karlovačke održan je prigodni program tijekom kojeg je načelnik Policijske uprave karlovačke Nenad Kranjčec pohvalio 20 djelatnika koji su se osobito istakli u svom dosadašnjem radu. Ove godine, odlukom kolegija načelnika PU karlovačke, dodijeljena je posebna nagrada - poluautomatski pištolj HS-2000, karlovačke tvrtke „HS-PRODUKT“- za krajnje odgovorno i profesionalno postupanje, iskazanu hrabrost u zaštiti života ljudi i imovine policijskom službeniku Igoru Matejiću. Samo u godinu i pol dana Igor je sam izvršio 60 zapljena opojnih droga prilikom kontrole sudionika u prometu. Nikad se nije ustručavao intervenirati ni u težim situacijama, a jedna od njih se dogodila u predvečerje 8. studenoga 2007. godine kad je napadač na policajce aktivirao eksplozivnu napravu i pucao iz pištolja. Kako bi što prije savladao napadača, Igor je u ovoj intervenciji, riskirajući i svoj vlastiti život, zadobio dvije rane od gelera. „Svojim primjerom može biti samo na ponos svima nama i svim policijskim službenicima u Lijepoj Našoj“, naglašeno je u PU karlovačkoj prilikom dodjele nagrada.

Dan policije obilježen je jučer, 24. rujna, i u PU bjelovarsko-bilogorskoj. Središnje obilježavanje započelo je polaganjem vijenaca na Spomen obilježju poginulim policajcima ispred zgrade Policijske uprave, nakon čega je služena Sveta misa zadušnica u Crkvi sv. Terezije Avilske u Bjelovaru. Na Svečanoj akademiji održanoj u Domu kulture u Bjelovaru, osim kulturno-umjetničkog programa, za postignute iznimne radne rezultate u obavljanju službenih poslova te za osobni doprinos ugledu i javnom predstavljanju policije, načelnica Policijske uprave Marija Galić dodijelila je priznanja 14-orici djelatnika.

Nakon akademije, održana je svečanost otvaranja novoizgrađenog Prometnog poligona za bicikliste i mopediste pored IV. Osnovne škole Bjelovar. Na glavnom gradskom trgu u Bjelovaru, održana je i izložba operativne tehnike koju koristi policija u svom radu, a razdoblju od 24. do 30. rujna organizirani su tradicionalni «Dani otvorenih vrata» u svim policijskim postajama i Policijskoj upravi. U PU bjelovarsko-bilogorska organizirano je i dragovoljno davanje krvi zaposlenika te su prikupljene 32 doze ove dragocjene tekućine. Akcija dragovoljnog darivanja krvi, u suradnji sa Županijskim društvom Crvenog križa, organizirana je i na području PU krapinsko-zagorske, gdje je prikupljeno 20 doza krvi. Obilježavanje Dana policije u PU varaždinskoj također će danas, 25. rujna, započeti akcijom darivanja krvi djelatnika ove uprave. Nakon toga započinje program „Dan otvorenih vrata PU varaždinske“ u dvorištu PP Varaždin i prigodno izlaganje policijske opreme te prezentacija rada policije. U Varaždinu, sportskoj dvorani Graberje, održat će se i malonogometni turnir između predstavnika reprezentacije hrvatskih svećenika, Kaznionice u Lepoglavi, Opće bolnice Varaždin, 2. gardijske brigade, varaždinskih novinara, predstavnika lokalne samouprave, PU varaždinske i drugih. Djelatnici PU varaždinske i PU krapinsko-zagorske posjetit će obitelji poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu te će im odati počast i zapaliti svijeće na spomen obilježjima.



Stranica