Obilježavanje Dana policije 2008.

Slika topvijesti/rujan08/plakat_2008_mihovil.jpg
Kao svake godine Ministarstvo unutarnjih poslova tradicionalno obilježava Dan policije 29. rujna, na dan Svetog Mihovila, zaštitnika policije. Prigodne programe uoči Dana policije organizirale su mnoge policijske uprave, a u Ministarstvu unutarnjih poslova obilježavanje je započelo 25. rujna otvaranjem izložbe u organizaciji Muzeja policije nazvanoj „Zašto suparnici“, koju je svečano otvorio ministar Berislav Rončević. Sutra, 26. rujna, u prostorima PP Vukovar održat će se svečanost u povodu završetka projekta Izgradnje digitalnog radiokomunikacijskog sustava – TETRA.

Na zagrebačkom SRC Jarun, između ulica Hrgovići i Hrvatskog sokola, u nedjelju,  28. rujna s početkom u 10 sati održat će se prigodni program predstavljanja svih rodova policije, kao i atraktivne vježbe pripadnike Interventne i Specijalne jedinice policije te vježbe sa službenim policijskim psima tragačima itd. Program traje od 10 do 15 sati, a osim pokaznih vježbi, građani će moći razgledati policijska službena vozila i ostalu tehniku koju policija koristi u svom svakodnevnom radu.

U povodu obilježavanja dana Svetog Mihovila već tradicionalno PU zagrebačka organizira utrku pod nazivom „Četiri Zagrebačka trga“. Utrka započinje u nedjelju, u 12 sati u parku Zrinjevac i povezuje četiri zagrebačka trga – Trg Nikole Šubića Zrinskog, Strossmayerov trg, Trg maršala Tita i Trg bana Josipa Jelačića. U utrci mogu sudjelovati djeca do 14 godina starosti te svi građani i atletičari podijeljeni u 6 dobnih kategorija.

Na sam Dan policije u ponedjeljak, 29. rujna, u 7.45 sati izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova, predvođeno ministrom Berislavom Rončevićem, položit će vijence na zagrebačkom Mirogoju uz Zid boli, na grobnicu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i uz mirigojski središnji križ. Ministra Rončevića, glavnog ravnatelja policije Marijana Benka i načelnike svih policijskih uprava, u povodu Dana policije, primit će i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i predsjednik Vlade RH Ivo Sanader. U prostorima Kabineta ministra održat će se svečanost dodijele godišnjih nagrada i odlikovanja djelatnika MUP-a, a u crkvi Svetog Vinka u Frankopanskoj ulici u 18 sati održat će se Sveta misa. Obilježavanje Dana policije završava Svečanom akademijom u Hrvatskom narodnom kazalištu, s početkom u 20 sati.



Stranica