Obilazak knjižnice pod nazivom ''Žene kroz probranu literaturu''

Na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik" obilježen Međunarodni Dan žena 

Povodom Međunarodnog dana žena 8. ožujka 2023. Knjižnično-informacijski centar u Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“, organizirao je prigodni obilazak male ali reprezentativne zbirke knjiga, kojom su se posjetitelji mogli zajedno prisjetiti važnih i zanimljivih autorica, ali i općenito žena koje su pomicale kako vlastite, tako i društvene granice.

Tako su između ostalog izloženi naslovi: Slavenke Drakulić, Tisje Kljaković Braić, Julijane Matanović, Sylvije Plath, Margaret Atwood, Elene Ferrante i Simone de Beauvoir; biografije Ivane Brlić-Mažuranić, Angele Merkel i Sandre Paović; ali i domaća stručna izdanja kao što su: Žene u policiji, Žene i moć, Pravni položaj žene kroz povijest i suvremeno europsko obiteljsko pravo te još nekoliko njih.

Također je u čast nedavne 150. obljetnice rođenja prve hrvatske novinarke i književnice Marije Jurić Zagorke postavljen i jedan kutak izložbe posvećen njezinom životu i vjerojatno najpoznatijem joj djelu Gričkoj vještici, ali i nimalo manje važnom prvom hrvatskom kriminalističkom romanu naslovljenom Kneginja iz Petrinjske ulice (1910.) čija je autorica bila upravo Zagorka.

Tijekom i nakon obilaska posjetitelji su mogli pročitati zanimljivosti o Danu žena i različitim ženama te razgovarati o dosadašnjim političkim i društvenim postignućima žena, ali i daljnjoj borbi za već ostvarena i još neostvarena ženska prava.

Stranica