Novi zajednički projekt Uprave za granicu i Policijske akademije

Šesnaest šefova smjene postaja granične policije pohađa interaktivnu obuku s ciljem usavršavanja vještina rukovođenja i organizacije službe

U organizaciji Uprave za granicu i Policijske akademije u Valbandonu je 10. svibnja 2021. godine počela prva obuka za šefove smjene postaja granične policije.

S obzirom na izazove s kojima se granična policija suočava na vanjskim granicama Europske unije, uočena je potreba za dodatnim usavršavanjem šefova smjene, koji su ključna karika u svakodnevnom radu i organizaciji posla policijskih postaja granične policije.

Iz tog razloga kreiran je novi program, u kojem je naglasak na temama najvažnijima za svakodnevni rad šefova smjene, rekla je pomoćnica načelnice Policijske akademije Mirjana Abramović na otvorenju obuke, poželjevši dobrodošlicu polaznicima i izrazivši zadovoljstvo još jednim zajedničkim projektom Policijske akademije i Uprave za granicu. Program pritom većim dijelom čini interaktivna nastava, gdje polaznici na temelju studija slučaja usvajaju dobre prakse i bruse svoje vještine rukovođenja i organizacije službe, naglasila je pomoćnica Abramović.

Ispred Uprave za granicu polaznike je pozdravila nacionalna koordinatorica za obuku granične policije Kristina Ciprić, koja je dodala kako je cilj ove obuke i podići svijest o određenim vrijednostima i standardima Europske unije, s posebnim osvrtom na moguća kršenja temeljnih prava i mehanizme njihove zaštite. Naglasila je kako je ovdje riječ o još jednoj u nizu uspješnih suradnji Uprave za granicu i Policijske Akademije, kojima je cilj osigurati kontinuirano usavršavanje policijskih službenika granične policije te im modernim, dinamičnim obukama olakšati osvježavanje postojećih i usvajanje novih znanja.

Kao i velik dio ostalih novih programa Policijske akademije, obuka za šefove smjene postaja granične policije predviđa samostalnu online pripremu za obuku, te su polaznici prije dolaska u Valbandon imali zadatak na sustavu e-obrazovanja riješiti nekoliko vježbi. Ondje također mogu pronaći sve materijale i smjernice potrebne za što uspješnije postizanje ishoda učenja, a na sustavu e-obrazovanja bit će provedena i završna evaluacija obuke. Sadržaj obuke obuhvaća širok raspon tema – od profesionalne etike i psiholoških aspekta rukovođenja do rukovođenja i organizacije službe, zakonodavnog okvira vezanog za nadzor državne granice, integriranog upravljanja granicom, analize rizika i suradnje s Nacionalnim koordinacijskim centrom te naposljetku temeljnih prava – koje su obrađene kroz prizmu svakodnevnih zadaća šefova smjene postaja granične policije.

Slijedom toga, širok je i izbor predavača, koji će svojim znanjem i dugogodišnjim iskustvom u radu na poslovima granične policije dodatno obogatiti obuku. Ispred Uprave za granicu na obuci sudjeluju Tomislav Lukac, Krešimir Kaniža, Drago Kuhta, Marija Kozjak i Marko Husnjak i voditelj Službe za granicu PU karlovačke Damir Butina, dok su ispred Policijske akademije uključene Martina Grdinić i Ines Žabek.

Na kraju treba naglasiti kako je i ovaj, kao i svi novi programi osposobljavanja granične policije, usklađen sa sektorskim kvalifikacijskim okvirom i Frontexovim zajedničkim temeljnim kurikulumima za obuku granične policije, kako bi obrazovanje naših policijskih službenika bilo potpuno u skladu s europskim standardima te s modernim metodama poučavanja i obrazovanja.

Pisane vijesti