Novi njemački časnik za vezu s kapetanom njemačke Federalne policije na Policijskoj akademiji

Slika /02_vijesti/2019/08/gruben/IMG_0374.JPG

Pomoćnica načelnika predstavila je poslove međunarodne suradnje u koje je uključena Policijska akademija

Novi njemački časnik za vezu u Republici Hrvatskoj Uwe Dietrich posjetio je jučer 8. kolovoza Policijsku akademiju gdje se susreo s kapetanom Federalne policije SR Njemačke Jochenom Grubenom.

Kapetan Gruben od 4. do 9. kolovoza boravi na Policijskoj akademiji u sklopu programa policijske razmjene Cepol-Frontex. Cilj programa razmjene stručnjaka je edukacija, specijalizacija i stručno usavršavanje granične policije, a u ovom dijelu razmjene, kapetan Gruben, sudjeluje s pomoćnicom načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu Mirjanom Abramović.

Pomoćnica načelnika Abramović ukratko je predstavila njemačkom časniku za vezu i kolegi Grubenu poslove međunarodne suradnje u koje je uključena Policijska akademija, pogotovo one vezane uz suradnju sa SR Njemačkom, posebice u sklopu zajedničkih projekata kroz potporu Frontexa.

U kratkom posjetu zaključili su da  će uskoro zajednički nastaviti, već ionako uspješnu suradnju, dok je ovaj sastanak bio potpora projektu razmjene i dugogodišnjem poslovnom kolegi Grubenu u ovom projektu.

Zaključili su kako je njihov timski rad zadnjih sedam godina suradnje otvorio vrata novim uspješnim idejama i projektima te je časnik za vezu Dietrich istaknuo svoje zadovoljstvo izloženim.

Isto tako, naglasili su kako je jedna od zajedničkih interesnih tema hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije od 1. siječnja 2020., koje u drugoj polovici godine preuzima Njemačka.

Prije nekoliko dana Jochen Gruben je posjetio i Policijsku upravu istarsku, odnosno pomorsku policiju, a upoznao se i s radom policijskih službenika tijekom turističke sezone.

Inače, Mirjana Abramović i Jochen Gruben članovi su Frontexove radne skupine te Frontexovi treneri u sklopu projekta EBCGT Land Border Surveillance Officer Training.  Riječ je o projektu koji se uspješno provodi u zemljama članicama EU, a zadnje tri godine zemlja domaćin je Hrvatska, odnosno Frontexova partnerska Policijska akademija u Zagrebu.

Stranica