Novi korak u suradnji njemačke i hrvatske policijske akademije

U Kuparima potpisan novi program obuke napredne razine u sklopu projekta sa Saveznom policijskom akademijom

U Smještajno-obučnom centru granične policije „Mladost“ u Kuparima 16. rujna 2024. načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić i predstavnik njemačke Savezne policijske akademije, Sektora za međunarodne odnose Dirk Ruge potpisali su novoizrađeni program napredne razine u sklopu projekta Common Effort on Capacity Building: Border Surveillance with Respect to Human Rights.

Riječ je o projektu koji se razvio iz suradnje Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ i njemačke Savezne policijske akademije, kroz projekt započet 2020. godine, kad su Policijska akademija i Savezna policijska akademija u Lübecku aplicirale i dobile sredstva Frontexa za zajednički projekt Together on EU southeastern external border: efficiency with high ethical standards - Land Border Surveillance training with implication on fundamental rights. An EU and non-EU country training initiative. Ideja je tog prvog projekta bila uključiti treće zemlje - Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju - u zajedničke obuke granične policije s naglaskom na ljudskim pravima.

Nakon završetka projekta u sklopu potpore Frontexa, projekt je nastavljen bilateralno, pod novim nazivom ali s istom idejom - podizanjem svijesti o važnosti harmonizacije postupanja i poštivanja europskih standarda u radu granične policije svih zemalja duž takozvane zapadnobalkanske migrantske rute.

Radnom sastanku tijekom kojeg je potpisan novi program obuke napredne razine prisustvovali su i njemački časnik za vezu Tim Nowottnick i njegova pomoćnica Kristina Pavlek, kao i zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović te voditelj Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Nikola Slamek. Na sastanku su razmotreni smjerovi buduće suradnje, načini na koje se projekt i obuke u sklopu projekta mogu nastaviti iduće, 2025. godine, kao i moguća proširenja suradnje.

U utorak, 17. rujna 2024., svečano je otvorena prva obuka prema novoizrađenom programu, koju će tijekom iduća dva tjedna provoditi hrvatski i njemački treneri za polaznike iz Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

Otvarajući obuku, načelnik Policijske akademije Ćelić i predstavnik Savezne policijske akademije Ruge složili su se da je nakon četiri godine i 12 zajedničkih obuka, kroz koje je prošlo 216 polaznika, stigao pravi trenutak za novi korak u suradnji, te uključivanje kompleksnijih i izazovnijih tema.

Novi program napredne razine fokusira se na kvalitetno planiranje iz perspektive vođe tima, kao i upoznavanje s različitim taktičkim pristupima s obzirom na različite razine prijetnje i rizika. U program su osim toga uključene i pedagoške teme, koje će polaznicima pružiti alate za adekvatan transfer stečenih znanja i vještina u njihovim zemljama. Na taj će način ova obuka osigurati veći doseg, i time doprinijeti harmonizaciji postupanja policijskih službenika granične policije kada je u pitanju sprječavanje nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta.

Pisane vijesti