Novi broj Policije i sigurnosti donosi širok raspon tema

Objavljen je novi broj stručnog časopisa Policija i sigurnost (4/22.), koji donosi širok raspon tema

Bugarski autori Nikolay Yanev i Georgi Petrunov u izvornom znanstvenom članku Police Stops and Searches – primjer primjene u Bugarskoj predstavljaju rezultate studije o primjeni policijske ovlasti za “police stops and searches” u Republici Bugarskoj. Istraživanje se temelji na detaljnim intervjuima stručnjaka o toj temi i analizi dokumenata.

Dinko Ljubić, nadzornik za unutarnje poslove u Odjelu za poslove oružja, u prethodnom priopćenju Preventivne mjere usmjerene sprečavanju počinjenja kaznenih djela u Republici Hrvatskoj prilikom nabave i posjedovanja oružja građana daje pregled i analizu pojedinih preventivnih mjera koje su usmjerene sprečavanju počinjenja kaznenih djela prilikom nabave i posjedovanja oružja u Republici Hrvatskoj te pritom daje osvrt na promjene koje su propisane Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana u odnosu na prethodno važeći Zakon o oružju.

Dominik Mališa i Dijana Gracin s Hrvatskog vojnog učilišta „Dr.  Franjo Tuđman“ autori su stručnog članka Teorija pravednog rata u suvremenom sigurnosnom okružju. Okosnicu ovoga rada čini povijesni pregled teorije pravednog rata, kao i suvremeno tumačenje pravednog rata analizom u literaturi najčešće spominjanih autora i teoretičara. Zatim se analiziraju suvremene sigurnosne ugroze i izazovi koje te ugroze predstavljaju za načela pravednog rata.

Stručni članak Specifičnosti očevida prometnih nesreća u kojima je sporno tko je upravljao vozilom napisali su nastavnici Policijske škole „Josip Jović“. Troje autora Mile Klanac, Slađana Mijić i Matija Knežević bave se prometnim nesrećama u kojima su sudjelovala vozila s više osoba, od kojih su neke ispale iz vozila ili napustile mjesto događaja prije obavljenog očevida. Očevid, kao i cijelo kriminalističko istraživanje događaja, postaje složenije ako su vatrogasne i ekipe hitne medicinske pomoći stigle i postupale prije dolaska policije. U takvim slučajevima ključno je odgovoriti na pitanja o tome tko je upravljao vozilom i pod kojim okolnostima.

U stručnom članku, profesorica Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti Silvija Pejaković-Đipić, Kaznenopravna zaštita štićenih osoba u Republici Hrvatskoj istražuje svrhu  i razvoj kaznenopravne zaštite najviših državnih dužnosnika od uspostave hrvatske samostalnosti 1990-ih godina do donošenja Kaznenog zakona 2011. godine. Najviši državni dužnosnici i osobe pod međunarodnom zaštitom temeljem Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenjem njihove zaštite i osiguranja postaju štićene osobe koje uživaju posebnu policijsku zaštitu. Određene odredbe Kaznenog zakona osiguravaju im posebnu kaznenopravnu zaštitu. Inkriminacije kaznenih djela počinjenih na štetu domaćih i stranih štićenih osoba bile su predmet detaljnije analize.

Mensur Šipkar, zaposlen u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu u Sarajevu, autor je stručnog članka Utjecaj pravila i sigurnosnih mjera predviđenih programom zaštite svjedoka na potrebe maloljetnog svjedoka. Polazeći od toga da je danas svjedok jedan od ključnih faktora u dokazivanju složenih kaznenih djela, kao što su organizirani kriminal, trgovina ljudima, terorizam, zločin protiv čovječnosti i međunarodnog prava i dr., može se reći da je potreba za svjedokom kao dokaznim sredstvom, koji u nekim slučajevima predstavlja jedini način dokazivanja kaznenih djela, postala nezamjenjiva. To je ujedno značilo i veću izloženost svjedoka i njima bliskih osoba opasnosti od ugrožavanja njihovih temeljnih prava.

Samostalni vještak za tehnička vještačenja u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Nenad Papić autor je u rubrici Iz prakse za praksu. U članku Forenzika nesreća prouzročenih strujnim udarom govori kako električni udari (strujni udari) nisu tako česti uzroci nesreća i smrtnog stradavanja, ali se pojavljuju i upravo zbog toga su predmet kombiniranog rada vještaka za tehnička vještačenja i sudsko-medicinskog vještaka. Vještak ili druga stručna osoba uz pomoć ekipe za očevid provodi utvrđivanje uzroka nesreća pregledom i ispitivanjem električnih instalacija i uređaja u objektu ili postrojenju.

U rubrici Prikazi i osvrti nalazi se rad  Prvih pet godina rada Savjetovališta Visoke policijske škole. Autori rada su Ivana Glavina Jelaš, Ruža Karlović, Dragana Markanović i Jurica Pačelat. Dragana Markanović je voditeljica savjetovališta Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije, HUBIKOT. Troje ostalih autora su s Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti. Predstavljeni su rezultati i  djelatnosti Savjetovališta Visoke policijske škole, osnovanog 2016. godine. Njegove tri osnovne djelatnosti su pružanje psihološke pomoći, edukacija i znanstveno-istraživački rad.





 

Pisane vijesti