Noć knjige 2022.

Slika /02_vijesti/2022/4 mjesec/NBD.jpg

Ove se godine već jedanaesti put obilježava nacionalna manifestacija – Noć knjige

Noć knjige 2022. trajat će čak četiri dana, od 22. do 25. travnja; a resit će je tematska okosnica: knjiga kao prostor slobode.

Svečano otvorenje aktualnoga zbivanja bit će održano 22. travnja, točno u podne, u okrilju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Sudionici će se slobodom baviti u najslobodnijim mogućim oblicima – putem čitave lepeze mogućih interpretacija – od cenzure i autocenzure do kritičkog mišljenja i pjesničke slobode.

Tema ovogodišnje manifestacije propitkuje slobodu te knjigu kao prostor slobode, a organizatori Noći knjige žele sudionike i svekoliku javnost potaknuti na istraživanje pojma slobode u raskošnoj lepezi njegovih značenja.

I naša će ustanova ilustrativno obilježiti ovogodišnju Noć knjige objavom priloga u rubrici „Jezične i književne preporuke“ a vezano uz značajnu obljetnicu – 400. obljetnicu rođenja francuskog književnika - komediografa - Molièrea, koji je prostor slobode pronašao u lepršavoj farsi i britkoj komediji; koristeći spomenute književne žanrove za bespoštednu kritiku društva svojega vremena.

U okviru obilježavanja Noći knjige 25. travnja - od 11.00 do 13,00 sati - Policijsku će akademiju posjetiti BIBLIOBUS – pokretna knjižnica - koji će stajati na prostoru uz piramidu; te molimo zainteresirane zaposlenike i ljubitelje knjiga da posjete ovu mobilnu knjižnicu i uživaju u bogatome knjižnome fondu.
























Na poveznici https://nocknjige.hr/program.php?program_id=4593 može se razmotriti raznolikost i posebnost ovogodišnjih programa koji u zamjetnoj mjeri stavljaju naglasak na aktualne humanitarne akcije vezano uz ratnopolitičku situaciju u Ukrajini.

Poveznica nudi sadržaje i oblike obilježavanja, popuste i akcije na čitav dijapazon publikacija u pojedinim nakladničkim kućama; najave popratnih zbivanja i manifestacija diljem Lijepe Naše; događanja i gostovanja eminentnih knjigoljubaca i spisatelja u brojnim kulturnim ustanovama.

Svatko od nas može na svoj način obilježiti ovogodišnju Noć knjige – bilo posjetom pojedinome zbivanju, praćenjem medijskih priloga i objava ili pak jednostavno, iščitavajući dobru knjigu uz ugodni romon kiše.



                                                                          

Stranica