NIKOLA MILINA, novi načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova

Imenovanjem g. Filipa Dragovića za pomoćnika ministra unutarnjih poslova za europske integracije, međunarodne odnose i mirovne misije, mjesto načelnika Uprave za granicu ostalo je upražnjeno. Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je novi čelni čovjek hrvatske granične policije. To je Nikola Milina, dosadašnji voditelj Odsjeka za pojačani nadzor u Upravi za granicu. Gospodin Nikola Milina rođen je 23. studenog 1969. godine u Splitu, gdje pohađa osnovnu i srednju školu. U Zagrebu je završio Visoku policijsku školu na Policijskoj akademiji. Oženjen je i otac jednog djeteta. U Ministarstvo unutarnjih poslova primljen je 1991. godine u aktivnu službu u PU splitsko-dalmatinskoj, PP Solin. U početku obavlja poslove u posebnim policijskim postrojbama, a potom redovne policijske zadaće na radnim mjestima pozornika, operativnog dežurnog, voditelja sektora, šefa smjene, pomoćnika načelnika za poslove temeljne policije i kriminalističkog službenika za krvne delikte u Odjelu općeg kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske. Nakon završenog seminara u Budimpešti na Međunarodnoj policijskoj akademiji ILEA, u lipnju 1996. godine, upućen je u hrvatsko Podunavlje gdje obavlja posebne zadaće u prijelaznim policijskim snagama u sklopu procesa reintegracije hrvatskog Podunavlja, sve do početka 1998. godine. U tom periodu obavlja poslove načelnika Policijske postaje Mirkovci, policijskog službenika za koordinaciju sa UNTAES-om, kao i voditelja operativnog dežurstva prijelaznih policijskih snaga do završetka mirne reintegracije. Od 1998. godine gospodin Milina radi na radnom mjestu policijskog službenika za kontrolu prelaska državne granice unutar Odjela granične policije MUP-a, Odsjek za BiH. Nakon prve reorganizacije MUP-a, od svibnja 2001., raspoređen je na radno mjesto policijskog službenika za nadzor obavljanja poslova zaštite državne granice u Odjelu za državnu granicu, a ustrojavanjem Uprave za granicu, raspoređen je na radno mjesto voditelja Odsjeka za pojačani nadzor u Odjelu za zaštitu državne granice. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata za doprinos u Domovinskom ratu, kao i godišnjom nagradom Ministarstva za doprinos u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Od 2000. godine kontinuirano sudjeluje kao predavač na specijaliziranom tečaju za graničnu policiju iz poglavlja "Nadzor državne granice", kao i u izradi Nacionalnog akcijskog plana za graničnu policiju, i u provedbi Twinning projekta za graničnu policiju u sklopu CARDS-a 2001. (voditelj radne skupine za tehničku opremu).

Imenovanjem g. Filipa Dragovića za pomoćnika ministra unutarnjih poslova za europske integracije, međunarodne odnose i mirovne misije, mjesto načelnika Uprave za granicu ostalo je upražnjeno.

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je novi čelni čovjek hrvatske granične policije. To je Nikola Milina, dosadašnji voditelj Odsjeka za pojačani nadzor u Upravi za granicu.

Gospodin Nikola Milina rođen je 23. studenog 1969. godine u Splitu, gdje pohađa osnovnu i srednju školu. U Zagrebu je završio Visoku policijsku školu na Policijskoj akademiji. Oženjen je i otac jednog djeteta.

U Ministarstvo unutarnjih poslova primljen je 1991. godine u aktivnu službu u PU splitsko-dalmatinskoj, PP Solin. U početku obavlja poslove u posebnim policijskim postrojbama, a potom redovne policijske zadaće na radnim mjestima pozornika, operativnog dežurnog, voditelja sektora, šefa smjene, pomoćnika načelnika za poslove temeljne policije i kriminalističkog službenika za krvne delikte u Odjelu općeg kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske.

Nakon završenog seminara u Budimpešti na Međunarodnoj policijskoj akademiji ILEA, u lipnju 1996. godine, upućen je u hrvatsko Podunavlje gdje obavlja posebne zadaće u prijelaznim policijskim snagama u sklopu procesa reintegracije hrvatskog Podunavlja, sve do početka 1998. godine. U tom periodu obavlja poslove načelnika Policijske postaje Mirkovci, policijskog službenika za koordinaciju sa UNTAES-om, kao i voditelja operativnog dežurstva prijelaznih policijskih snaga do završetka mirne reintegracije.

Od 1998. godine gospodin Milina radi na radnom mjestu policijskog službenika za kontrolu prelaska državne granice unutar Odjela granične policije MUP-a, Odsjek za BiH. Nakon prve reorganizacije MUP-a, od svibnja 2001., raspoređen je na radno mjesto policijskog službenika za nadzor obavljanja poslova zaštite državne granice u Odjelu za državnu granicu, a ustrojavanjem Uprave za granicu, raspoređen je na radno mjesto voditelja Odsjeka za pojačani nadzor u Odjelu za zaštitu državne granice.

Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata za doprinos u Domovinskom ratu, kao i godišnjom nagradom Ministarstva za doprinos u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Od 2000. godine kontinuirano sudjeluje kao predavač na specijaliziranom tečaju za graničnu policiju iz poglavlja "Nadzor državne granice", kao i u izradi Nacionalnog akcijskog plana za graničnu policiju, i u provedbi Twinning projekta za graničnu policiju u sklopu CARDS-a 2001. (voditelj radne skupine za tehničku opremu).

Stranica