'Ne, zato jer ne' na cijelom području grada Zagreba

Slika topvijesti/listopad08/01_nomeansno_front.jpg
Program prevencije ovisnosti uvjerljivo najdirektnijeg imena „Ne, zato jer ne“, prešao je iz testne u operativnu fazu. Od početnih deset srednjih škola koje su sudjelovale prošle godine, sada u Programu sudjeluju sve srednje škole na području Grada Zagreba.

„Ne, zato jer ne“ je skupni projekt Policijske uprave zagrebačke, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, koji je javnost predstavljen danas, 22. listopada, u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport.

Sam Program, čije je predstavljanje otvorila Jelena Pavičić Vukičević, pročelnica Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, sastoji se od tri cjeline u kojima se ciljna skupina educira o štetnim posljedicama konzumacije opijata po tijelo i um te o zakonskim kaznama koje ih mogu stići kao krajnje stegovno rješenje.

Prva cjelina jest prikazivanje dokumentarnog filma Ecstasy ubija te popratno predavanje o posljedicama konzumiranja sredstava ovisnosti sa policijskog aspekta.

Sljedeća cjelina postavlja teoriju prevencije u kontekst putem situacijske nastave na temu Party, gdje se simulira okupljanje mladih i mjesta gdje mladi ljudi najčešće dolaze do mogućnosti da opojna sredstva konzumiraju ili kupe. Ovu cjelinu provode razrednici i školski pedagozi uz pomoć kontakt–policajaca koji pojašnjavaju domenu postupanja policije u takvoj situaciji.

Posljednja cjelina jest web – portal www.hrskole.com udruge Prometej  koji ima opciju kontaktiranja lokalnog kontakt-policajca putem web-a, gdje se učenici mogu u bilo koje doba dana požaliti na problem koji ih muči, bio on školskog ili obiteljskog podrijetla.

Zdravko Valenta, voditelj Informativnog centra za prevenciju istaknuo je da ovaj problem „ne smije biti isključivo policijski problem“ te je prikazao ostale programe prevencije ovisnosti koji počinju od prvog razreda osnovne škole. Također, naglasio je važnost stabilne obiteljske situacije kao vrlo važnog čimbenika u razvoju mladih ljudi.

Mr. sc. Ruža Karlović sa Policijske akademije dala je detaljnu analizu ankete koju je Informativni centar za prevenciju u suradnju sa Policijskom upravom zagrebačkom proveo među učenicima prvih razreda srednjih škola o njihovim stavovima o mladima i konzumiranju opojnih sredstava. Zabrinjavaju odgovori o nedostatku komunikacije između njih i roditelja (15% od ukupno 1 210 učenika). Pitanje „Da li je droga užitak?“ donijelo je 970 negativnih odgovora ali sa druge strane velik dio ispitanika je odgovorio pozitivno o isprobavanju djelovanja narkotika iz čiste znatiželje. Mr. sc Karlović donosi zaključak da su srednjoškolci i dalje nedovoljno educirani o štetnosti upotrebe opojnih sredstava te da treba i dalje raditi na poboljšanju informiranosti na tu temu.

Ivica Pajić, predsjednik udruge Prometej za psihološku i psihosocijalnu pomoć i ravnatelj školske ustanove predstavio je portal hrskole.hr koji, u sklopu potprojekta ove akcije (potprojekt nosi ime Policija u zajednici i mladi na internetu) omogućuje korisnicima tog portala (dakle, učenicima osnovnih i srednjih škola) da kontaktiraju svoje kontakt-policajce u slučaju da imaju problem sa svojom ili općom sigurnosti. Ovaj hvale vrijedan projekt naravno uvelike zavisi i od angažmana osoblja osnovnih i srednjih škola.

Branko Peran, načelnik Policijske uprave zagrebačke podsjetio je da je ovo već peta godina za redom u kojoj PUZ surađuje sa gradom Zagrebom u raznim programima za prevenciju pa tako i sa „Ne, zato jer ne“. Načelnik Peran ocijenio je ovakvu vrstu suradnje iznimno zadovoljavajućom i nadasve potrebnom u današnja vremena, jer edukacija i spoznaja o štetnosti opojnih sredstava danas je zapravo pola prevencije u budućim vremenima. Stranica