Natjecanje u praktičnom streljaštvu na strelištu Dotrščina

Slika topvijesti/2015/studeni/dot.jpg

Foto: MUP 

U organizaciji Kluba za praktično streljaštvo Delta iz Zagreba te pomoć i podršku Policijske akademije i njezine Sekcije streljaštvo, na MUP-om strelištu Dotrščina u petak i subotu, 6. i 7. Studenog, održano je sedmo po redu natjecanje u praktičnom streljaštvu pod nazivom „Croatian Extreme Metal Challenge“, na kojem su hrvatski natjecatelji postigli uspjeh i ekipno i pojedinačno.

Ukupno je pucalo 130 natjecatelja iz osam europskih zemalja (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Italija, Austrija, Njemačka i Slovačka). Natjecali su se aktivni i umirovljeni policajci i vojnici, aktivni zaštitari, liječnici, inženjeri, trgovci i natjecatelji drugih struka koje nisu nužno vezane uz sigurnosni sektor i svakodnevno korištenje oružja. Bile su zastupljene sve divizije pucanja (Production, Open, Classic, Standard i Revolver), te sve kategorije -   seniori, super seniori, lady i juniori. Divizija Production, u kojoj je prema pravilima IPSC (International Practical Shooting Confederation) vrlo mala tolerancija na preinake oružja, i u kojoj su naši natjecatelji postigli najbolje rezultate, brojala je najviše strijelaca i najviše ekipa, njih 12.

Posebni izazov ovog natjecanja leži u savladavanju isključivo metalnih reaktivnih meta, a strijelac osvaja potrebne bodove padom pogođene mete. Na širem europskom području, ovakvo se natjecanje održava samo u Hrvatskoj, što ga čini još primamljivijim ljubiteljima ove streljačke discipline. Ove godine za uspješan završetak meča bilo je potrebno savladati 10 različitih staza pucanja (tzv. stageova) te ispucati minimalno 220 komada metaka (što nije uspjelo ni onim najboljima – njihov broj se kretao od 250 do 300, dok je kod onih malo manje utreniranih taj broj dosegao i 500 komada metaka).

Razgovarajući sa strijelcima i organizatorima o motivima i razlozima bavljenja ovim sportom većinom nailazimo na slične odgovore koji u sebi sadržavaju želju za upoznavanjem novih ljudi, zabava i druženja, podizanje razine obučenosti iz segmenta rukovanja i uporabe vatrenog oružja i naravno adrenalin koji dolazi uz uzbuđenja prilikom pokušaja postizanja što boljeg rezultata.



Stranica