Nastupni posjet voditelja Ureda ICHIP-a Policijskoj akademiji

Ured za međunarodno računalno hakiranje i intelektualno vlasništvo za srednju i istočnu Europu u Hrvatskoj jedan je od devet ureda u svijetu

U nastupnome posjetu Policijskoj akademiji jučer, 6. lipnja boravio je voditelj Ureda za međunarodno računalno hakiranje i intelektualno vlasništvo za srednju i istočnu Europu – ICHIP Thomas Dougherty iz Veleposlanstva SAD-a u RH.

Ured ICHIP-a je otvoren u Zagrebu prije dvije godine i dio je globalne Mreže za međunarodno računalno hakiranje i intelektualno vlasništvo Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država (U.S. Department of Justice) i jedan je od devet uspostavljenih Ureda u svijetu.

Posjet je prvenstveno iskorišten za  prezentaciju nadležnosti Ureda i razgovore o mogućoj suradnji. Primarna nadležnost ICHIP-a odnosi se na savjetodavnu ulogu i pružanje pomoći međunarodnim partnerima u jačanju kapaciteta i razvoju obuka u području borbe protiv kibernetičkog kriminaliteta i forenzike digitalnih dokaza.

Načelnik Policijske akademije Josip Ćelić iskazao je zahvalnost za mogućnost suradnje te iskazao interes za suradnju u području obuke osoblja Policijske akademije u navedenim područjima, a kako bi se podigle i osnažile kompetencije nastavnika i predavača. Također, predložena je i suradnja te zatražena pomoć u izradi kurikuluma za temeljno i visokoškolsko obrazovanje, a kako bi polaznici Policijske škole „Josip Jović“ te studenti Visoke policijske škole stekli osnovna i dodatna znanja u navedenim području.

Tijekom sastanka razgovaralo se i o mogućnostima dodatnog uključivanja ICHIP-a u provođenje modula programa „Partnerstvo za obrazovanje – Partnership for Education“ koji su posvećeni borbi protiv kibernetičkog kriminaliteta i forenzici digitalnih dokaza. U tom kontekstu,  istaknuta je važnost i značaj učionice za borbu protiv kibernetičkog kriminaliteta koja se uspostavlja na Policijskoj akademiji u suradnji s Uredom ICITAP-a.

Načelnik Policijske akademije Ćelić naposljetku zahvalio je na mogućnosti održavanja sastanka te dogovorenim koracima daljnje suradnje s  Uredom za međunarodno računalno hakiranje i intelektualno vlasništvo za srednju i istočnu Europu – ICHIP.

Stranica