Nastupni posjet regionalnog časnika za kibernetički kriminalitet Veleposlanstva SAD-a Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“

Glavna tema razgovora bila je nastavak suradnje kroz inteziviranje obuka u borbi protiv kibernetičkog kriminaliteta 

U nastupnom posjetu Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“, 8. veljače 2024. boravio je Nathan Brooks, regionalni časnik za kibernetički kriminalitet Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj i Nevenka Laštrić-Đurić, pravna savjetnica Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu. 
 
Posjet je iskorišten za upoznavanje te razmjenu informacija, iskustava i uspostavljanju što bolje suradnje u borbi protiv kibernetičkog i organiziranog kriminaiteta. Također se razgovaralo i do sada uspješno dovršenim projektima u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a (obnova smještajnih kapaciteta na II katu 3. Paviljona, obnova dvorane za trening, uspostava specijalizirane učionice za borbu protiv kibernetičkog kriminaliteta te provođenju obuka u sklopu programa „Partnerstvo za obrazovanje - Partnership for Education“).

Američka strana izvijestila je o mogućnosti intenziviranja postojeće suradnje kao i mogućnosti organiziranja dodatnih oblika obuka uz one koje su već dogovorene tijekom 2024. godine u Republici Hrvatskoj, a odnosile bi se na kibernetički kriminalitet (kriptovalute, forenzika digitalnih dokaza i sl.). Također su najavili da će uputiti poziv za sudjelovanjem na seminaru pod nazivom Paralelne istrage, a koji planiraju organizirati u rujnu ove godine.
 
Načelnik Policijske akademije Josip Ćelić zahvalio je Nathanu Brooksu, regionalnom časniku za sigurnost Veleposlanstva SAD-a na inicijativi, te je istaknuo važnost projekata i znanja koje Sjedinjene Američke države kroz obuke prenose policijskim službenicima MUP-a. Uvjerenja je kako će se dobra suradnja nastaviti i u budućnosti.

Stranica