Nastavak uspješne suradnje Uprave za granicu, Policijske akademije i Zapovjedništva interventne policije

U situacijskim vježbama iz stvarnog života polaznici tečaja granične policije i pripadnici interventne policije PU vukovarsko-srijemske uvježbavali profesionalne i pravilne obrasce ponašanja s naglaskom na zaštitu ljudskih prava u kontekstu zaštite državne granice

U obučno-smještajnom centru Spačva i neposrednoj okolici održan je praktični dio nastave na temeljnom tečaju granične policije iz područja zaštite državne granice. Dvadeset i šest polaznika 113. naraštaja tečaja granične policije u četiri dana prošlo je kroz niz situacijskih vježbi, baziranih na svakodnevnim aktivnostima granične policije. Takav način obuke omogućuje polaznicima da kroz simulacije stvarnih situacija s terena osvijeste dobre i loše strane svojih postupaka, osobito u postupanjima s ranjivim skupinama, te da razmijene znanja i iskustva. Kroz takvu praktičnu obuku obučavaju se za zakonito, svrhovito i sigurno postupanje.

U vježbama su ovaj put markiranti bili policijski službenici interventne policije PU vukovarsko-srijemske, koji su prethodno kao polaznici sudjelovali na obuci iz područja zaštite temeljnih prava za službenike interventne policije koji, osim redovnih zadaća, službu obavljaju i na zaštiti državne granice. Sudjelujući u vježbama u ulozi nezakonitih migranata, pripadnici interventne policije omogućili su polaznicima tečaja uvježbavanje postupanja s migrantima u nezakonitom prelasku zelene granice. No stavljajući se u ulogu migranata, imali su također prigodu situacije zatjecanja doživjeti iz njihove perspektive te iz te pozicije promišljati o zaštiti ljudskih prava. Takve su vježbe idealne za bolje razumijevanje problema u međuljudskim odnosima i mogu poslužiti u predviđanju tuđih reakcija. U situacijskim vježbama i polaznici i markiranti vježbaju profesionalne i pravilne obrasce ponašanja.

Predavači/treneri su Robert Kralj, Denis Kušnjačić i Krešimir Kaniža s Policijske akademije, vođe grupa Mato Kozina (PGP Bajakovo) i Mario Hrženjak (PGP Vrbanja) iz PU vukovarsko-srijemske te Krunoslav Svečnjak, policijski službenik Službe za granicu PU vukovarsko-srijemske. Njihov je zadatak bio pažljivo pratiti i usmjeravati tijek vježbe te pružiti povratnu informaciju na kraju i zajedno s polaznicima i markirantima razmotriti kako se situacija razvila, koji su se problemi javili i kako su riješeni, kako su se pritom osjećali i kako bi ocijenili vlastitu izvedbu.

U četvrtak su održane dvije kompleksne situacijske vježbe u kojima je istovremeno sudjelovalo više ophodnji. Jedna je vježba bila po danu, a druga u uvjetima smanjenje vidljivosti, noću. Polaznici obuke imali su zadatak isplanirati i provesti postupanje prema većoj skupini nezakonitih migranata i krijumčarima pod aktivnim vodstvom predavača/trenera. Noćnoj vježbi prisustvovali su pomoćnica načelnice Policijske akademije Mirjana Abramović i pomoćnik načelnika Uprave za granicu Dragan Babović. Nakon završetka vježbe pomoćnik Babović izrazio je zadovoljstvo viđenim te pohvalio angažman polaznika tečaja. „Sigurnost vas kao policijskih službenika i sigurnost osoba prema kojima postupate najvažnija je. Vidjevši kako ste profesionalno pristupili vježbi, od početne faze planiranja do uspješne provedbe, nemam dvojbe da granična policija ima ljudske potencijale na koje će se moći osloniti u budućnosti.“

„Timski rad u ophodnji je vrlo bitan“, dodala je Mirjana Abramović. „Bez dobre suradnje policijskih službenika teško je doći do dobrih rezultata, no zajedničkim angažmanom možemo puno više.“ Napomenula je i kako je 10. prosinca Međunarodni dan ljudskih prava te naglasila kako je zadaća policije da poštuje i štiti ljudska prava svakodnevno, u osobnom i u profesionalnom dijelu života, uz posebnu osjetljivost prilikom postupanja prema ranjivim skupinama osoba.

Nakon uspješno provedenih vježbi nacionalna koordinatorica obuka za graničnu policiju Kristina Ciprić i voditeljica tečaja Ivana Herceg zahvalile su pripadnicima interventne policije te Mobilne jedinice granične policije – istok na odličnoj suradnji, izrazivši uvjerenje da će se čvrsta i plodna suradnja Uprave za granicu, Policijske akademije i Zapovjedništva interventne policije nastaviti i u budućnosti na više projekata.

Pisane vijesti