Nastavak uspješne suradnje hrvatske i njemačke policije

U sklopu projekta „Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštovanje ljudskih prava“ ponovno okupljeni policijski službenici zemalja zapadnobalkanske migrantske rute

U Valbandonu je danas uspješno dovršena obuka pod nazivom Common Effort on Capacity Building: Border Surveillance with Respect to Human Rights (Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštovanje ljudskih prava), koju zajednički provode Policijska akademija MUP-a RH i Savezna policijska akademija SR Njemačke.

Riječ je o nastavku uspješno provedenog projekta Together on EU South-Eastern External Border: Efficiency with High Ethical Standards – Land Border Surveillance Training with Implication on Fundamental Rights. An EU and Non-EU Country Training Initiative, koji se provodio pod okriljem Frontexa – Agencije za europske graničnu policiju i obalnu stražu.

U prvoj od tri petodnevne obuke treneri Policijske akademije i Savezne policijske akademije SR Njemačke kroz teorijsku i praktičnu nastavu obučavali su 15 policijskih službenika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i, po prvi put, Turske.

Ove obuke usmjerene su na jačanje kapaciteta granične policije, a zajednički im je cilj učinkovita zaštita granica s posebnim naglaskom na poštovanje ljudskih prava. Glavna je misao projekta povezati pripadnike granične policije zemalja na tzv. zapadnobalkanskoj ruti, koja je i dalje jedna od najaktivnijih migracijskih ruta prema Europskoj uniji te im kroz praktičnu obuku predstaviti izazove vezane za zaštitu temeljnih ljudskih prava u zaštiti granice. Također, fokus je i na važnosti kvalitetne komunikacije u prikupljanju informacija, zaštiti ranjivih skupina i deeskalaciji mogućih sukoba kroz praktične vježbe o primjeni policijske taktike. 

Polaznici obuke imali su tijekom vježbi mogućnost razmijeniti znanja i iskustva te usporediti prakse pojedinih zemalja vezane uz zaštitu granice, dok su policijski službenici Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke svojim kolegama iz trećih zemalja prenijeli prakse Europske unije.

„Migrantska kriza jedan je od naših zajedničkih izazova, s kojim se suočavaju sve države na balkanskoj ruti. Ova obuka u kojoj sudjeluju nečlanice i članice Europske unije najbolji je primjer kako kroz praktične scenarije i rad u multikulturnom okruženju možemo doći do ujednačenog postupanja – jačanjem ljudskih kapaciteta i učinkovite zaštite granice uz razvijanje jake partnerske mreže“, rekla je polaznicima zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović na otvaranju.

Uz hrvatske trenere – službenike Policijske akademije Sinišu Jasića, Roberta Kralja, Krešimira Kanižu, Martinu Grdinić, Nataliju Jovan, Maju Pažanin i Alena Burića te policijskog službenika PGP Bajakovo Nebojšu Komnenova – obuku su provodili i njemački treneri Martin Heil i Michael Marquardt, koji su svoja znanja polaznicima obuke prenijeli putem online predavanja te najavili osobni dolazak na sljedeće obuke u listopadu i studenom.

Darko Marković, glavni policijski inspektor Regionalnog centra granične policije Sjever, naveo je kako je obuka odličan spoj Frontexovih i hrvatskih procedura tijekom obavljanja poslova zaštite granice, uz uvažavanje specifičnosti i razlika u procedurama i propisima država nečlanica EU, s posebnim naglaskom na poštovanje ljudskih prava. Po povratku u Crnu Goru, najavio je, nadležnim predstavnicima MUP-a CG i granične policije planira predložiti suradnju nadležnih institucija Crne Gore s Policijskom akademijom MUP-a RH kako bi se slična obuka uspostavila u Crnoj Gori. Korist ovakve obuke posebno vidi u tome što joj je naglasak na praktičnom radu u mogućim realnim situacijama s kojima se granična policija susreće na balkanskoj ruti migracija.

Sanel Vidimlić, inspektor za graničnu kontrolu Jedinice granične policije Strmica, BiH, uputio je zahvalu Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstvu policije i Policijskoj akademiji na pozivu te u ime sudionika iz Bosne i Hercegovine zahvalio na održanoj obuci. „Rekao bih da težak posao (obuka) nikad nije bio izazovniji, a to ste vi omogućili svojim trudom, zalaganjem i predanošću poslu. Vjerujem i nadam se skorijem susretu i novim zajedničkim obukama s graničnom policijom BiH“, zaključio je.

„Ovaj iznimno važan projekt za hrvatsku policiju rezultat je suradnje s njemačkim partnerima, ali i suradnje Policijske akademije, Uprave za granicu i PU istarske. Važnost partnerske suradnje svih institucija, zemalja članica i nečlanica EU jedini je uspješan pristup na putu k suzbijanju nezakonitih migracija i poštovanju ljudskih prava“, istaknula je voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Lidija Penavec na zatvaranju prve obuke u Valbandonu. „Poštovanje ljudskih prava i temeljnih sloboda kroz jačanje demokracije, multikulturnog dijaloga i poštovanje nacionalnih, kulturnih i vjerskih različitosti, kao i kroz suzbijanje svih oblika diskriminacije i netrpeljivosti prema pripadnicima bilo kojeg dijela društva u sklopu provođenja zadaća zaštite državne granice, ovaj smo tjedan zajedno uspješno predstavili i na tome vam svima hvala.“

Pisane vijesti