Nastavak uspješne suradnje Frontexa i Policijske akademije u obučavanju četvrtog naraštaja Frontexovih stalnih snaga

Hrvatski stručnjaci za zaštitu državne granice sa svojim kolegama iz Španjolske, Rumunjske, Italije i Njemačke te Frontexom, u španjolskoj Avili kroz praktične obuke suočavaju polaznike s realnim situacijama na terenu, jačajući time zajedničku spremnost na sve izazove vezane za zaštitu temeljnih ljudskih prava u nadzoru granice 

Nakon uspješno provedene obuke Frontexovih stalnih snaga u Modulu 3, gdje su hrvatski treneri Siniša Jasić, Ivan Arbutina i Hrvoje Marić provodili obuku uporabe sredstava prisile te poznavanja, rukovanja i gađanja kratkim vatrenim oružjem, završen je i ciklus obuke u Modulu 5 – zaštita granice.

Od 6. do 24. studenoga 2021. godine u Nacionalnoj policijskoj akademiji u španjolskoj Avili policijski službenici Policijske akademije provodili su obuku za 109 pripadnika Frontexovih stalnih snaga vezanu za sustav zaštite državne granice, zadaće granične policije u zaštiti državne granice, aktivnosti granične policije u ophodnji te uporabu opreme za zaštitu državne granice.

Hrvatski tim stručnjaka ovom je obukom nastavio uspješnu suradnju s kolegama predavačima iz Rumunjske, Španjolske i Italije, no timu se pridružio i Jochen Gruben, predstavnik njemačke Savezne policijske akademije, s kojom hrvatska akademija surađuje u trilateralnom modelu koji uključuje dvije policijske akademije i Frontex te osobito kroz projekt Zajedno na jugoistočnoj granici EU-a. Njemački kolega dodatno je pojačao stručnost tima svojim širokim znanjem i dugogodišnjim iskustvom u obuci granične policije. „Visoka razina suradnje svih zemalja članica zajedno s Frontexom i trećim zemljama predstavlja jedini mogući standard obrazovanja i obuke u zajedničkoj borbi protiv nezakonitih migracija“, istaknuo je kolega Jochen Gruben nastavno na pohvale Frontexa za rezultate tima svih stručnjaka uključenih u Modul 5 SC Cat1.

Tim predavača/trenera iz Modula 5 specijaliziran je za provođenje praktične nastave vezane za zaštitu državne granice. Hrvatski stručnjaci u projektu osposobljavanja stalnih snaga kategorije 1 sudjeluju od samog početka, to jest od faze razvoja plana i programa. Također su sudjelovali u obuci sva tri dosadašnja naraštaja. Osim toga, predstavnici Policijske akademije, certificirani Frontexovi treneri, zaduženi su i za provođenje završnog ispita i testiranje europske graniče i obalne straže u suradnji s Frontexovom Jedinicom za obuku.

Nakon uspješnog završetka obuke, 109 polaznika pridružit će se dosad obučenim pripadnicima stalnih snaga kategorije 1 te će na taj način pojačati kapacitete zaštite i kontrole vanjskih granica Europske unije u državama članicama.

Osim provođenja praktičnih vježbi iz domene svakodnevnih zadaća i poslova granične policije nastavljeno je i uspješno provođenje noćnih vježbi, gdje su polaznici obuke imali priliku pokazati razinu usvojenih znanja i vještina iz teorijskog dijela obuke, posebno iz poglavlja Taktika planiranja i Korištenje tehničke opreme. Provođenje zaštite granice u noćnim uvjetima vrlo je zahtjevno, pa će dobro poznavanje i pravilno korištenje specijalne opreme – termovizijskih kamera, uređaja za noćno promatranje i slično – te dobro planiranje i organizacija postupanja doprinijeti uspješnosti izvršavanja postavljenih zadataka.

Policijsku akademiju u ovoj obuci predstavljaju pomoćnica načelnice Mirjana Abramović, policijski službenici Robert Kralj, Krešimir Kaniža, Nikola Slamek, Martina Grdinić i Denis Kušnjačić. Kao potpora u provedbi praktičnih vježbi na obuci su sudjelovali i policijski službenici Natalija Jovan i Jakov Šušnjara iz Policijske uprave zagrebačke.

„Pod vodstvom Frontexa, a u sklopu suradnje hrvatske, španjolske, talijanske, rumunjske i njemačke policije, uspješno je završena još jedna obuka kojoj je prioritet obrazovati ali i povezati pripadnike graničnih policija zemalja članica EU-a, uz nadzor zapadnobalkanske rute, jedne od najaktivnijih migracijskih ruta prema Europskoj uniji. Cilj je kroz praktičnu obuku predstaviti izazove vezane za zaštitu temeljnih ljudskih prava u nadzoru granice i pritom naglasiti važnost kvalitetne komunikacije u prikupljanju informacija, zaštiti ranjivih skupina i deeskalaciji mogućih sukoba“, rekla je pomoćnica Abramović.

„Ne smijemo zaboraviti glavnu obvezu policijskih službenika i činjenicu da o nama i našem pristupu ovisi kako će se određena aktivnost odviti – kako će početi i kako će završiti, što je prioritet i u sklopu suradnje Uprave za granicu i Policijske akademije. I u ostalim obukama koje se intenzivno provode na nacionalnoj razini, hrvatski stručnjaci – koji su osim nacionalno stečenih kvaliteta i kompetencija i certificirani Frontexovi treneri – svoja znanja stečena kroz suradnju s Frontexom implementiraju u nastavne planove i programe na nacionalnoj razini“, posebno je istaknula pomoćnica Abramović.

Pisane vijesti