Nastavak uspješne suradnje Frontexa i Policijske akademije u Lisabonu

Osma generacija Frontexovih stalnih snaga osposobljava se za obavljanje zadaća zaštite granice pod vodstvom hrvatskog tima

Nakon uspješno provedene četiri obuke u španjolskoj Avili, nova generacija Frontexovih stalnih snaga osposobljava se u Portugalu, u lisabonskoj pomorskoj bazi Escola Naval. Riječ je o polugodišnjem programu za pripadnike stalnih snaga kategorije 1, a u provođenju nastave od 19. rujna do 7. listopada 2022. sudjeluju i hrvatski stručnjaci – u sklopu modula 5 za zaštitu državne granice.

S obzirom na to da se radi o skraćenoj, osnovnoj obuci u trajanju od šest mjeseci, polaznici su tijekom modula 5 prolazili teorijsku i praktičnu nastavu iz domene zaštite granice, a lisabonska pomorska baza osigurala je najbolje moguće uvjete za trening, odnosno realno okruženje za provođenje praktičnog dijela obuke zaštite granice.

Praktična obuka za 162 polaznika tijekom gotovo tri tjedna slijedi „learning by doing“ pristup, koji polaznicima omogućuje da stječu potrebna znanja i vještine za izvršavanje svojih zadaća u skoroj budućnosti, kada će biti raspoređeni na vanjske granice Europske unije i sudjelovati u Frontexovim operativnim aktivnostima. Pod nadzorom trenera polaznici izvode vježbe u simuliranim uvjetima kroz različite scenarije, učeći reagirati u različitim situacijama na terenu, a upravo su dobra pozicija i prirodno okruženje pružili polaznicima priliku rješavanja različitih problemskih zadataka u uvjetima koji realno dočaravaju izazove zaštite granice i moguće stvarne situacije prilikom obavljanja svakodnevnog posla.

Hrvatski tim redovito sudjeluje u provođenju teorijske i praktične nastave modula 5, a ovaj put sastavljen je od zamjenice načelnika Policijske akademije Mirjane Abramović, pomoćnika voditeljice Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Nikole Slameka te službenika iste službe Krešimira Kaniže, Martine Grdinić, Roberta Kralja, Natalije Jovan, Jakova Šušnjare, Jana Jandika i Ksenije Vujčić, kao i Mate Kozine iz PU vukovarsko-srijemske, Josipe Jerković iz PU zadarske i Ivana Bosanca iz PU karlovačke.

Zamjenica načelnika Mirjana Abramović naglasila je da Policijska akademija kao jedna od vodećih i najaktivnijih partnerskih akademija Frontexa želi naglasiti važnost provođenja kvalitetnih i ciljanih obuka, čiji je proaktivan pristup usmjeren na samog polaznika obuke i najbolje načine učenja novih znanja i vještina. U teorijskom dijelu osposobljavanja polaznici dobivaju uvid u značenje zaštite granice, no ta kompleksna tema ne može učiti samo u učionici te je naglasak na praksi. Takav pristup, uz aktivne metode učenja, najkvalitetnije priprema polaznike za rad na terenu i sve izazove u poslovima zaštite granice.

Stranica