Nastavak suradnje s policijom Republike Slovenije u obuci službenih pasa

Slika /02_vijesti/2022/5 mjesec/Obuka pasa suradnja.jpg

Provedeno testiranje i dogovorena pripremna faza školovanja za specijalističku namjenu

Policijski službenici Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa posjetili su 4. svibnja 2022.  kolege iz Odjela za školovanje službenih pasa Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije. Ovaj posjet rezultat je uspješne suradnje dviju specijaliziranih službi koje se bave obukom i školovanjem vodiča i službenih pasa. Kako je dogovoreno na prethodnim radnim sastancima, nastavit će se suradnja kroz školovanje dva službena psa Ministarstva unutarnjih poslova RH za otkrivanje izvora požara i kriminalistička istraživanja.

Služba za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Policijske akademije želi unaprijediti postojeće modele i programe rada u obuci vodiča i dresuri službenih pasa. Između ostalog, planiraju se uvesti i nove linije rada: službeni psi za detekciju novčanica, službeni psi za istraživanje izvora požara i službeni psi za kriminalistička istraživanja (detekciju bioloških tragova).

U tom kontekstu, pomoć i podršku mogu pružiti upravo slovenski kolege. Tijekom posjeta slovenske delegacije Službi za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, u ožujku 2022., instruktori Odjela za školovanje službenih pasa održali su prezentaciju i kroz pokazne vježbe demonstrirali praktični način rad s psima za kriminalistička istraživanja (detekciju krvi) te pasa za istraživanje izvora požara. Psi za kriminalistička istraživanja (otkrivanje bioloških tragova, krvi i sperme) koriste se u slovenskoj policiji od 2015. godine, a školovanje za ovu namjenu provedeno je u suradnji sa švedskom policijom.

Slovenski instruktori proveli su testiranje dva službena psa Ministarstva unutarnjih poslova kako bi se procijenile njihove radne sposobnosti i mogućnosti uključivanja u proces školovanja za navedene namjene. Procjena slovenskih instruktora je da se navedeni psi mogu uključiti u pripremnu fazu školovanja te su dane potrebne upute za provođenje vježbi do početka specijalističkog dijela obuke. Dogovoreno je da će se periodički provoditi provjera napretka u obuci jednom mjesečno od strane slovenskih instruktora u Hrvatskoj. Planirani početak specijalističke obuke predviđen je za početak rujna 2022. godine.

Stranica