Nastavak suradnje između HGSS-a i Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa

Održano uvodno predavanje na temu organizacije i tijeka potražne akcije

U Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa 17. 11. 2021., održano je uvodno predavanje o organizaciji i tijeku potražnih akcija, za djelatnike Centra i polaznike specijalističkih tečajeva.

Predavači su bili Neven Putar, dopročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja i Branislav Grubić, pročelnik Komisije za potrage i lavine Hrvatske gorske službe spašavanja i instruktor u K9 timovima.

Ovo je bila prilika da se policijski službenici upoznaju s osnovnim operativnim postupcima HGSS-a koji su se pokazali najboljima u praksi prilikom potrage za nestalom osobom, od dojave o nestanku osobe, prikupljanja potrebnih informacija, pripreme potražne akcije koja uključuje određivanje vođe akcije, analizu informacija, procjenu hitnosti, izradu psihološkog profila nestale osobe, procjenu vlastitih mogućnosti, procjenu potrebnog ljudstva, opreme i ostalih resursa, informacije o pristupu lokaciji, karte terena i uvjeta na terenu, pomoć drugih službi i ostalo. Zatim je pojašnjeno kakav je postupak vođe akcije po izlasku na teren, na koji način podijeliti teren za traženje, koji su sve resursi koji se koriste tijekom potrage, kakva je uloga mobilnog telefona nestale osobe, kada i na koji se način obustavlja potraga. 

Ovo uvodno predavanje je samo početak dogovorene suradnje između Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa i HGSS-a, koja će se nastaviti provođenjem daljnjih edukacija i kroz zajedničke aktivnosti.

Pisane vijesti