Nastavak predavanja u sklopu pilot projekta "Domovinski rat - Josip Jović"

U Policijskoj školi "Josip Jović" provode se predavanja na temu: Logori u Domovinskom ratu u sklopu pilot projekta "Domovinski rat - Josip Jović"

U utorak 14. ožujka u Policijskoj školi "Josip Jović" za polaznike Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka, u sklopu pilot projekta "Domovinski rat - Josip Jović", održano je predavanje na temu: Logori u Domovinskom ratu. 

Na predavanju je bilo prisutno oko 120 polaznika, od ukupno njih 490 koji će u narednim danima odslušati predavanja.

Voditelj pilot projekta Zdravko Valenta, nastavnik stručnih predmeta u Policijskoj školi "Josip Jović" predstavio je predavače i nazočne članove Udruge „TIGAR 90/91, Rakitje“, ukratko je polaznike upoznao sa sadržajem predavanja i sve nazočne pozvao na minutu šutnje za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje.

U uvodnom djelu  Ana Filko viša stručna savjetnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja objasnila je gdje su i kako su nastajali logori u koje su pobunjeni Srbi smještali zarobljene policijske službenike, a kasnije i lokalno stanovništvo i druge hrvatske branitelje. 

Radilo se uglavnom o pomoćnim gospodarskim objektima, štalama u kojima su u nemogućim životnim uvjetima boravili hrvatski branitelji i civili. Iznijela je relevantne podatke o logorima, lokacijama i općenite podatke o osoba koje su u njima boravile.

Polaznica Eva Bićanić i Josip Bobanac pročitali su potresna svjedočanstva logoraša o boravku u logorima.

U drugom djelu Zoran Tomaš umirovljeni policijski službenik iznio je svoja osobna svjedočanstva o zarobljavanju, kao i 70 dana svakodnevnog fizičkog i psihičkog mučenja u logoru Bileća koje je opisao u  knjizi „Do pakla logora Bileća i natrag“. Potresna osobna svjedočanstva Zorana Tomaša pobudila su emocije kod svih prisutnih. 

Na predavanjima su prisustvovali i članovi predsjedništva Udruge „TIGAR 90/91, Rakitje“ general zbora, Josip Lucić, predsjednik Udruge, Petar Bajan, tajnik Ivan Bošnjak i brigadiri Nikola Županić i Rajko Perić.

Na kraju predavanja voditelj pilot projekta Zdravko Valenta zahvalio se predavačima i gostima u ime Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, Policijske škole „Josip Jović“, a general zbora Josip Lucić na kraju je pozdravio polaznike, zahvalio se svima i izrazio podršku za daljnju provedbu projekta i očuvanju istine o Domovinskom ratu.

Pisane vijesti