Nasilje u obitelji nad ženama

Slika /02_vijesti/2023/11 mjesec/nasilje nž/Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.png

Na tečaju sudjeluju policijski službenici s područja cijele Republike Hrvatske kojima je u opisu poslova nadzor i rukovođenje izvidima i kriminalističkim istraživanjima kažnjivih radnji iz domene nasilja u obitelji i nasilja nad ženama

U tjednu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenog), u organizaciji Službe za cjeloživotno obrazovanje, Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ održava se tečaj rukovođenja postupanjem policije u predmetima nasilja u obitelji.

Radi se o sedmom po redu tečaju koji je realiziran tijekom 2023. godine, a u kojima kao polaznici sudjeluju, policijski službenici s područja cijele Republike Hrvatske kojima je u opisu poslova nadzor i rukovođenje izvidima i kriminalističkim istraživanjima kažnjivih radnji iz domene nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Nasilje u obitelji definira se kao jedan od najtežih oblika rodno utemeljenog kršenja ljudskih prava i svojevrsni oblik diskriminacije žena kao najčešćih žrtava nasilja u obitelji te krajnje neprihvatljiv oblik kršenja prava i interesa djeteta bilo da su djeca žrtve bilo svjedoci nasilja u obitelji.

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ kontinuirano u nastavnim planovima i programima svih razina obrazovanja, temeljnom, visokoškolskom te cjeloživotnom obrazovanju, obuhvaća nastavne cjeline s tematikom rodne ravnopravnosti, nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Od 13. studenog 2023. godine u tijeku je i provođenje Specijalističkog tečaja za maloljetničku delinkvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji, koji se u svom nastavnom planu velikim dijelom bavi upravo ovim temama. Tijekom 2023. godine u suradnji s Pravosudnom akademijom, a sukladno obvezama iz mjere 2. Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2017. - 2022., održane su četiri radionice za policijske službenike i pravosudne dužnosnike o odredbama domaćeg i europskog zakonodavstva usmjerenih na suzbijanje i prevenciju nasilja u obitelji, koje se na regionalnoj razini održavaju u svrhu stručnog usavršavanja i osposobljavanja policijskih službenika, državnih odvjetnika, sudaca kaznenih sudova i prekršajnih sudova te probacijskih službenika.

Kako bi polaznicima edukacija omogućili što kvalitetniji pristup informacijama te potakli međuresornu suradnju koja je nužna u njihovom radu, osim predavača iz Ministarstva unutarnjih poslova, u realizaciji nastave sudjeluju i predavači iz drugih institucija i organizacija civilnog društva i to: Visoki prekršajni sud, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ured zastupnika Vlade RH pred Europskim sudom za ljudska prava te OCD Ženska soba.

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ na godišnjoj razini, u područjima nasilja u obitelji i nasilja nad ženama te rodne ravnopravnosti, dodatno educira cca 220 policijskih službenika.

Pisane vijesti