NAJAVA: Otvorenje multimedijske izložbe Ivan Vučetić

Slika topvijesti/svibanj08/ivucetic.jpg

U ponedjeljak 12. svibnja otkrivanjem poprsja Ivana Vučetića u prostorima Hrvatske matice iseljenika te kasnije otvorenjem multimedijske izložbe Ivan Vučetić u Muzeju Mimara u Zagrebu, započinje niz događanja pod nazivom Projekt "Vucetich", a u prigodi 150. godišnjice njegova rođenja. Ivan Vučetić/Juan Vucetich je hrvatski iseljenik rođen na Hvaru 1858. koji je svoj život proveo u Argentini gdje je i umro 1925.

U ponedjeljak 12. svibnja otkrivanjem poprsja Ivana Vučetića u prostorima Hrvatske matice iseljenika te kasnije otvorenjem multimedijske izložbe Ivan Vučetić u Muzeju Mimara u Zagrebu, započinje niz događanja pod nazivom Projekt "Vucetich", a u prigodi 150. godišnjice njegova rođenja.

Ivan Vučetić/Juan Vucetich je hrvatski iseljenik rođen na Hvaru 1858. koji je svoj život proveo u Argentini gdje je i umro 1925., a poznat je u svjetskim razmjerima kao tvorac metode klasifikacije otisaka prstiju. Centar za kriminalistička vještačenja MUP-a RH  od 1997. nosi stoga upravo ime Ivana Vučetića.

Projekt Vučetić ostvaren je suorganizacijom Hrvatske matice iseljenika i Ministarstva unutarnjih poslova RH - Muzeja policije, Centra za kriminalistička vještačenja „ Ivan Vučetić“, Policijske akademije te policijskih uprava zagrebačke, istarske, primorsko- goranske i splitsko- dalmatinske, moglo se čuti između ostaloga od Željka Jamičića, voditelja Muzeja policije i Ljerke Galic, voditeljice projekta ispred HMI na medijskoj konferenciji upriličenoj povodom početka obilježavanja 150. godišnjice Vučetićeva rođenja, 8. svibnja u HMI.  

Prigodne govore na svečanom otvorenju izložbe Ivan Vučetić u Muzeju Mimara održat će Danira Bilić, ravnateljica HMI, ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Njegova Ekselencija veleposlanik Argentine u RH Domingo Cullen, dok će izložbu otvoriti u ime Ministarstva kulture RH Jasen Mesić, državni tajnik.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Tamburaški orkestar Policijske akademije izvodeći glazbu na note Ivana Vučetića.

Slijedećeg dana, u utorak, 13. svibnja u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu u Zagrebu Centar za kriminalistička vještačenja „ Ivan Vučetić“ u sklopu otvorenja izložbe „ Hvaranin iz Argentine“ predstavit će se temom „ Daktiloskopija danas“. U srijedu, 14. svibnja će se u Botaničkom vrtu PMF-paviljon održati otvorenje izložbe „Otisak lista, šape, prsta…“, dok će u utorak, 20. svibnja u Muzeju Mimara biti upriličena uz prezentaciju CKV-a MUP-a „ Daktiloskopija danas“ promocija prigodne marke Hrvatskih pošta s likom Ivana Vučetića.

Projekt "Vucetich", izložbe, predavanja i događanja nakon Zagreba bit će tijekom ljetnih mjeseci predstavljen i na Vučetićevom rodnom Hvaru, u Splitu, Opatiji, Puli te u Trstu.



Stranica