Najava akcije ''Živim život bez nasilja'' u Puli

Slika ILUSTRACIJE/zivim-zivot-bez-nasilja.jpg

U nastavku aktivnosti koje se provode u sklopu kampanje ''Živim život bez nasilja'' u srijedu (16. svibnja) će se u Puli održati radionica i tematska predstava s ciljem podizanja svijesti kod djece i mladih o  neprihvatljivosti nasilja.

Da podsjetimo, radi se o kampanji koju u Hrvatskoj od 2010. godine provode Ministarstvo unutarnjih poslova i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a koja je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, roditeljima te cjelokupnoj zajednici. Cilj ovih preventivnih aktivnosti je senzibiliziranje javnosti na problem nasilja te poticanje građana, a posebno žrtava, na prijavljivanje obiteljskog nasilja.

Analizom stanja sigurnosti, utvrđeno je kako su u 2011. godini maloljetnici počinili 4 438 kaznenih djela na području Republike Hrvatske, a od tog broja na području Policijske uprave istarske počinjeno je 196 kaznenih djela. Što se tiče prekršaja nasilja u obitelji, Policijska uprava istarska prijavila je 673 počinitelja prekršaja iz članka 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.  S tim u vezi, kako bi se mlade upozorilo na problem nasilja, u srijedu će se u Puli održati interaktivna radionica i tematska predstava, i to:

  • Interaktivna radionica u OŠ ''Centar'' za učenike osmih razreda škole s početkom u 9,50 sati. Radionicu će održati policijsKi službenici Odjela za prevenciju Ministarstva unutarnjIh poslova i predstavnik Udruge Status M, koji će kroz prezentaciju ''Budi muško, mijenjaj pravila'' uputiti mlade na važnost izgradnje pozitivnih odnosa sa okolinom te važnost izgradnje kulture nenasilja mežu mladima.
  • Predstava ''Nasilje – za nasilje nema opravdanja'' za učenike osmih razreda svih škola s područja Pule u Domu hrvatskih branitelja u 11 sati. Predstava je dio THE/ARTO projekta, a radi se o projektu edukacije djece kroz umjetnost, koji su u Hrvatskoj pokrenuli poznati dramski umjetnik Zijah Sokolović i Dražen Šivak, glumac i asistent na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. ''U predstavi se daje oko 160 primjera svakodnevnog nasilja – riječ je o mitološkom, psihološkom, fizičkom, ekonomskom i seksualnom nasilju, za koje mnogi nisu svjesni da ga proživljavaju'', pojašnjava Sokolović, ujedno i redatelj predstave, kojeg je UNDP nominirao za UNDP Ambasadora dobre volje za toleranciju i nenasilje na prvom ovakvom događanju u Vukovaru 07. svibnja ove godine.

 

Policijska uprava istarska i ovom prilikom poziva djecu, mlade te sveukupnu javnost da podrže kampanju ''Živim život bez nasilja'', odnosno borbu protiv nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima.



Stranica