Nacionalni tim za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji održao je redovni godišnji sastanak

Slika topvijesti/2015/veljaca/TV_nasilje.jpg

Foto: MUP

Nacionalni tim za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama 10. veljače u Ravnateljstvu policije održao je redovni godišnji sastanak. Na sastanku je članica Nacionalnog tima i pomoćnica ministra pravosuđa Sanja Nola nazočne upoznala s aktivnostima Ministarstva pravosuđa u području priprema izmjena kaznenog zakonodavstva vezanog uz nasilje u obitelji. Pozivala je sve da se priključe široj javnoj raspravi u cilju donošenja cjelovitog zakonskog rješenja. Također je izvijestila da je praćenje primjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji iz nadležnosti Ministarstva socijalne politike i mladih vraćeno u nadležnost Ministarstva pravosuđa.

Voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber prezentirala je niz preventivnih aktivnosti policije u području prevencije nasilja u obitelji, nasilja prema ženama i nasilja među mladima. Istakla je aktivnosti u nacionalnom preventivnom projektu "Živim život bez nasilja" koji je usmjeren na preveniranje nasilja u obitelji, nasilja prema ženama i vršnjačkog nasilja uz promicanje kulture nenasilja, nediskriminacije i tolerancije. Kroz projekt koji se kontinuirano provodi petu godinu ostvarena je produktivna i angažirana suradnja policije, odgojno-obrazovnih ustanova, udruga civilnog društva te umjetnika u promjeni stavova učenika sedmih razreda o nasilju i nenasilnom rješavanju sukoba što se postiže i kroz aktivnosti nacionalnog preventivnog projekta „Zajedno više možemo“. Nadalje, Služba prevencije kroz projekt „Podrška žrtvama kaznenih djela“ u suradnji s partnerima organizirala je i provela više multisektorskih stručnih radionica koje su rezultirale treningom edukatora koji u policijskim upravama na principima međusektorske suradnje provode daljnju edukaciju policije u području primjene Direktive 2012/29/EU o uspostavi minimalnih standarda, prava, podrške i zaštite žrtava zločina pomoći i podrške žrtvama, a osobito žrtvama svih oblika nasilja.

Najavljeno je održavanje zajedničkog godišnjeg sastanaka devet županijskih timova s područja središnje i sjeverne Hrvatske koji će se održati u Zagrebu u ožujku ove godine na kojem će županijski timovi razmijeniti iskustva najbolje prakse u području pomoći i podrške žrtvama obiteljskog nasilja, kršenja prava djece i nasilja prema ženama. Također je najavljeno održavanje stručnog skupa na Policijskoj akademiji na kojem će stručnjaci iz nadležnih ministarstava i civilnih udruga razmijeniti iskustva o suradnji u primjeni odredbi Protokola o postupanju u slučajevima zlostavljanja i zanemarivanja djece i podršci ranjivim žrtvama kriminaliteta.



Stranica