Načelnik Policijske akademije Josip Ćelić održao radni sastanak s predstavnikom Frontexa povodom početka Frontexove godišnje obuke

Policijska akademija domaćin je Frontexove godišnje obuke o uporabi sredstava prisile za pripadnike stalnih snaga kategorije 1

Na Policijskoj akademiji 18. srpnja 2022. održan je radni sastanak načelnika Policijske akademije Josipa Ćelića s predstavnikom Frontexa Giedriusom Baksom i certificiranim Frontexovim trenerima iz Njemačke, Španjolske, Litve, Poljske, Slovenije, Finske, Grčke i Hrvatske, koji će iduća dva tjedna ovdje obučavati pripadnike stalnih snaga kategorije 1. Sastanku su prisustvovale i zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Lidija Pentavec te policijska službenica za pripremu i provedbu međunarodnih aktivnosti Martina Grdinić.

Načelnik Ćelić pozdravio je goste i izrazio svoje zadovoljstvo održavanjem ovakve vrste treninga upravo zbog ciljane skupine polaznika. „Ova vrsta obuke i suradnja Policijske akademije s Frontexom od strateškog je interesa za Ministarstvo unutarnjih poslova, ali i za Republiku Hrvatsku“, naglasio je. Napomenuo je kako migrantska kriza traži dodatni angažman službenika na vanjskim granicama, ali i unutar Europske unije te da je stoga vrlo bitno kontinuirano osvježavanje znanja službenika koji obavljaju poslove zaštite granica. Dodao je da Policijska akademija, ali i on osobno, daju punu podršku ovome projektu te je uključenost Policijske akademije kao partnerske akademije apsolutno neupitna – kroz organizaciju, ali i pružanje pune logističke potpore te uključivanje vlastitih stručnjaka u samu obuku.

Četverodnevna obuka Frontex Annual Ongoing Training on the Use of Force for Standing Corps Category 1  započet će 19. srpnja 2022. na Policijskoj akademiji i bit će prva od dvije uzastopne iteracije. Obuka je namijenjena pripadnicima stalnih snaga kategorije 1, zaposlenicima Frontexa koji su raspoređeni na cijeloj vanjskoj granici Europske unije. Polaznici će prolaziti kroz tri vrste obuke: rukovanje vatrenim oružjem, koje će se provoditi na streljani u Vrbovcu, uporabu sredstava prisile i pružanje prve pomoći. Zadnji dan obuke predviđen je za procjene naučenog kroz razne situacijske vježbe, koje će uz potporu policijskih službenika Interventne policije PUZ-a također biti provedene na Policijskoj akademiji. Prvoj obuci prisustvovat će 38 službenika s ciljem obnavljanja znanja rukovanja oružjem i taktikama postupanja, dok se u drugoj očekuje 45 službenika.

Osim ove dvije, u Hrvatskoj su planirane još dvije ovakve obuke u 2022. godini, u Smještajno-obučnom centru granične policije na Spačvi, te će ih ukupno proći oko 170 službenika.

Policijska akademija jedna je od najaktivnijih Frontexovih akademija, koja za Frontexove zaposlenike provodi obuke od 2015. godine, a ove godine dosad ih je održano pet. Uz sve navedeno, hrvatski stručnjaci redovito sudjeluju i u temeljnoj obuci stalnih snaga kategorije 1 u Španjolskoj i Portugalu.

Zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović na sastanku s predstavnikom Frontexa i trenerima posebno je naglasila kako se ovakvim obukama jača partnerska suradnja Policijske akademije i Frontexa, kao i suradnja svih trenera i predavača zemalja članica. Prigoda je to za razmjenu iskustava i jačanje kompetencija, što osigurava spremnije suočavanje s izazovima koji su nam svakodnevica proteklih godina, a jedino timski rad i suradnja mogu nas učiniti otpornijima na buduće krize.

Učinkovitiji nadzor vanjskih granica, jačanje policijske suradnje, bolje upravljanje migracijskim tokovima, dosljednija provedba šengenske pravne stečevine, primjena naučenih lekcija iz upravljanja pandemijom covida-19, obnova i jačanje povjerenja među državama članicama kao jedne od ključnih pretpostavki i ciljeva Ministarstva unutarnjih poslova za povratak normalnom funkcioniranju Schengena i njegovo proširenje ciljevi su kojima doprinosi i Policijska akademija kroz suradnju s Frontexom te zajedničke obuke, nove nastavne planove i programe te razmjenu i doprinos iskusnih trenera i predavača, zaključeno je danas na pripremnom sastanku za obuku koja započinje sutra na Policijskoj akademiji. 

Pisane vijesti