Na Zrinjevcu obilježen Dan policije

Slika topvijesti/2012/rujan/zrinjevac1.jpg

Policijska uprava zagrebačka u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova RH danas je nizom preventivnih aktivnosti na zagrebačkom Trgu Nikole Šubića Zrinskog obilježila Dan policije

Foto: MUP 

Policijska uprava zagrebačka u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova RH danas je nizom preventivnih aktivnosti na zagrebačkom Trgu Nikole Šubića Zrinskog upriličila manifestaciju povodom obilježavanja Dana policije i blagdana svetog Mihovila, njezinog zaštitnika. Manifestacija je  otvorena za sve zainteresirane građane, koji će tijekom dana od 10.00 -16.00 sati moći razgledavati izložene štandove pojedinih odjela PUZ-a (Odjela prevencije, Odjela za sigurnost cestovnog prometa, Odjela kriminalističke tehnike, Protueksplozijskog odjela, Kontakt policije te Interventne policije). 

Tijekom jutarnjih sati ovu manifestaciju posjetio je i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u pratnji glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića, načelnika PUZ-a Gorana Burušića te brojnih visokih dužnosnika MUP-a  i Ravnateljstva policije.  Uz predstavnike medija, predstavnike gradskih i županijskih vlasti,  događaj je svojim dolaskom uveličala i UN koordinatorica i stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj gđa Louisa Vinton.

Tom prilikom policijski službenici su na štandovima prezentirali svoj rad i educirali građane kako bi ih  upoznali s preventivnim aktivnostima i samozaštitnim ponašanjem. Zainteresirani građani su praktično mogli sudjelovati u obradi tragova (otisaka papilarnih linija) i upoznati se s protueksplozijskom opremom te primjerice, saznati kako uz odgovorno ponašanje u prometu povećati sigurnost svih sudionika.  Kontakt-policija je posebnu pažnju posvetila djeci i mladima te im kroz likovne radionice pokušala približiti policijsku opremu i policijska obilježja. Svim zainteresiranim građanima policijski službenici su pokušali približiti rad policije i kroz prezentaciju tehničkih pomagala koju svakodnevno koriste u svome radu.

Nadalje, tim povodom i Muzej policije je u prostoru glazbenog paviljona izložio niz plakata iz policijske prevencije, makete policijskih vozila, fotografije iz povijesti policije te fotografije iz života i rada pitomaca s Policijske akademije.

Cilj manifestacije je povećanje razine opće sigurnosti, s posebnim naglaskom na podizanje subjektivnog osjećaja sigurnosti svih građana te medijskog promoviranja aktualnih preventivnih akcija, kao i poticanje društvene zajednice na prevenciju svih kažnjivih ponašanja.

Kako bi se upoznali s radom policije te započeli s procesom prihvaćanja policajca već od svoje najranije životne dobi kao „prijatelja pomagača“ koji brine o sigurnosti građana,  manifestaciju je tijekom jutra posjetio velik broj djece predškolske i školske dobi iz brojnih zagrebačkih vrtića i osnovnih škola.

Posebnu pažnju brojnih građana,  ali i onih najmlađih posjetitelja,  privukla je demonstracija rada službenog policijskog psa za detekciju eksploziva.



Stranica