Na sastanku Upravnog odbora CEPOL-a predstavljeni prioriteti hrvatskog predsjedanja EU

Razmatrana je budućnost obrazovanja u području izvršavanja zakonodavstva. Posebna pozornost posvećena je izazovima koje donose nove tehnologije

U finskom Tampereu 19. i 20. studenoga održan je 7. sastanak Upravnog odbora Agencije Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva (CEPOL), na kojem je sudjelovalo i izaslanstvo Hrvatske – Danijela Petković s Visoke policijske škole, zamjenica predsjednika Upravnog odbora CEPOLA, Valerija Bencerić, organizatorica nastave i nacionalna koordinatorica programa razmjene CEPOL-a, te Ksenija Vujčić, članica nacionalnog CEPOL tima.

Na sastanku je razmatrana budućnost obrazovanja u području izvršavanja zakonodavstva. Posebna pozornost pritom je posvećena izazovima koje donose nove tehnologije – 5G mreža, umjetna inteligencija, internet stvari, dronovi i drugo.

Također je izložen novi model poslovanja koji uključuje CEPOL-ove centre znanja, a koji je u pilot fazi te će se od sljedeće godine primjenjivati na sve aktivnosti u organizaciji Agencije. Centri znanja okupljat će stručnjake iz država članica i relevantnih tijela Europske unije kako bi oblikovali portfolije za osposobljavanje u pojedinim prioritetnim područjima izvršavanja zakonodavstva.

Predstavljena je i nova platforma za online obuke i učenje te organizaciju CEPOL-ovih aktvnosti (LEEd – Law Enforcement Education), koja će u siječnju 2020. godine zamijeniti postojeću. Nova platforma bit će mnogo vidljivija i jednostavnija za uporabu krajnjim korisnicima – polaznicima programa obuke.

Sastanak je bio i prigoda za predstavljanje prioriteta hrvatskog predsjedanja Europskom unijom koje je izložila Danijela Petković, posebno se osvrnuvši na prioritete u području unutarnjih poslova. Sljedeći sastanak Upravnog odbora održat će se u svibnju 2020. godine u Zagrebu.
 

Stranica