Na Policijskoj akademiji započeo seminar „Grupa za primarni odgovor“

Slika topvijesti/2018/01_sijecanj/akademija_seminar_00.jpg

Cilj seminara je pružiti sigurnosnom osoblju potrebnu obuku za adekvatno planiranje integriranog prvog odgovora na kritični sigurnosni incident koji uključuje izvor radiološkog zračenja

Foto: MUP

U Policijskoj školi „Josip Jović“ na Policijskoj akademiji u Zagrebu je danas, 23. siječnja započeo seminar na temu „Grupa za primarni odgovor“ (GPO) kojeg su organizirali Veleposlanstvo SAD-a i Ministarstvo energetike SAD-a kroz Sandia National Laboratories, a u suradnji s hrvatskim Državnim zavodom za radiološku i nuklearnu sigurnost i Policijskom akademijom.

Cilj seminara, koji se na Policijskoj akademiji održava do 26. siječnja je pružiti sigurnosnom osoblju (koje izravno odgovara na ugrozu  i koje je nadležno za koordinaciju) potrebnu obuku za adekvatno planiranje integriranog prvog odgovora na kritični sigurnosni incident koji uključuje izvor radiološkog zračenja. Koristeći teorijski i praktični format u konačnici objedinjen u vježbu, ovaj seminar će omogućiti sudionicima izravnu primjenu stečenih znanja.

„Ovaj seminar je svojevrsni follow up na radionicu koju smo imali u svibnju prošle godine na temu Prijetnje predviđene projektnom osnovom. Ovaj put fokus je na adekvatnom planiranju prvog odgovora na kritični sigurnosni incident koji uključuje izvor radiološkog zračenja“, kazala je pomoćnica načelnika Policijske akademije za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Danijela Petković u uvodnom obraćanju.

„Borba protiv terorizma koja uključuje uporabu radioaktivnih nuklearnih materijala je svakako izazov za Republiku Hrvatsku i niti jedno državno tijelo ne može se s tim izazovom samostalno nositi. Uvjeren sam da u zajedničkoj suradnji imamo dovoljno kapaciteta i znanja da možemo odgovoriti tim izazovima“, kazao je ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Saša Medaković.

Na seminaru će sudjelovati policijski službenici Uprave za granicu, Zapovjedništva interventne policije, Službe za sigurnost cestovnog prometa, Službe za javni red  te Protueksplozijske službe Ministarstva unutarnjih poslova RH, službenici Centra za obrambene i strateške studije „Janko Bobetko“ i Vojne policije Ministarstva obrane RH, službenici Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost te djelatnici AKD Zaštite.



Stranica