Na Policijskoj akademiji počeo seminar za istražitelje

Slika topvijesti/2015/travanj/seminaristrazitelji1.jpg

Zakon o kaznenom postupku propisuje da dokazne radnje provodi odvjetnik, te ukoliko su stvorene zakonske pretpostavke, može naložiti njihovu provedbu policiji, odnosno istražitelju. Kako je Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09.) i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (NN 92/14.) propisano, dokazne radnje  

Foto: MUP
 
Na Policijskoj akademiji je u danas, 8. travnja, počeo prvi od četiri ciklusa seminara za stručno osposobljavanje istražitelja. Seminari će se održavati do kraja svibnja s po dva modula, a u njihovoj provedbi Policijska akademija surađuje s Državnim odvjetništvom RH.
 
Naime, Zakon o kaznenom postupku propisuje da dokazne radnje provodi odvjetnik, te ukoliko su stvorene zakonske pretpostavke, može naložiti njihovu provedbu policiji, odnosno istražitelju. Kako je Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09.) i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (NN 92/14.) propisano, dokazne radnje za kaznena djela za koja se progoni po službenoj dužnosti provodi, osim policije, istražitelj, kojeg imenuje glavni ravnatelj policije uz prethodno pribavljeno mišljenje glavnog državnog odvjetnika. Ministarstvo unutarnjih poslova imenovalo je 2014. godine 2685 istražitelja u sjedištu i svim policijskim upravama i 814 istražitelja za provođenje prvog ispitivanja osumnjičenika/okrivljenika.
 
Seminar koji je počeo jučer prva je faza usavršavanja istražitelja. U prvoj fazi provest će se četiri seminara s po 26 polaznika - istražitelja, a ukupno će ovu fazu proći 104 polaznika.


Stranica