Na Policijskoj akademiji otvorena izložba „Ivanov svijet“

Slika topvijesti/2015/ozujak/Ivanov_svijet/IMG_3508_naslovna.jpg

Foto: MUP 

U predvorju Policijske škole „Josip Jović“ na Policijskoj akademiji u utorak, 10. ožujka, svečano je otvorena izložba „Ivanov svijet“ mladog autora Ivana Jakovljevića.

Izložbu je otvorio Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova, koji je među ostalim kazao kako je ova suradnja Policijske akademije, Ivana Jakovljevića, Centra za promicanje inkluzije nastavak jedne lijepe priče, jedno novo prijateljstvo i suradnja. Ivanovi crteži sa motivima policije, instalacije, policijski motor i vozilo napravljeno od stiropora potaknuti su Ivanovom silnom neostvarenom željom da postane policajac.

S obzirom da je Ivan Jakovljević osoba s intelektualnim teškoćama, Policijska akademija omogućila mu je da tu svoju želju ostvari na jedan dan i njegov boravak na Policijskoj akademiji dio je dokumentarnog filma „Dobar dan i doviđenja“ autora Tomislava Žaje u produkciji „Gral filma“.

Iz te suradnje s Udrugom za promicanje inkluzije i Centrom za rehabilitaciju Zagreb proizašla je ideja o postavljanju izložbe Ivanovih radova koja je i realizirana. Izložba će biti otvorena do 30. ožujka ove godine.

„Ivan nam je svojim primjerom pokazao kako nema prepreka ako imate volju, želju, i cilj. On je primjer kako se u životu treba boriti. Posebno me oduševila ideja da je Ivan želio biti policajac. Znači da je prepoznao humanost ovog poziva. Ovo je trenutak da naša akademija ima čast biti domaćin ove izložbe i da Ivan može biti s nama. Pohvalio bih i to što je naša akademija prepoznala tu njegovu želju i omogućila mu da provede jedan dan s budućim policajcima i na akademiji. Nadam se da će se ova lijepa priča nastaviti“;  naglasio je među ostalim u prigodnom obraćanju prilikom otvaranja izložbe Evelin Tonković, zamjenik ministra unutarnjih poslova.

U ime domaćina prisutne je pozdravio Želimir Radmilović, načelnik Policijske akademije.

„Izložba Ivanovih radova kroz sljedeća tri tjedna oplemenit će prostor naše Policijske škole, a svima koji će ju pohoditi slat će poruku o duhovnom bogatstvu, kreativnosti, maštovitosti i sposobnosti našeg prijatelja. Nitko od nas nije otok i neće moći sam kročiti kroz život. Često neovisno o svom položaju u društvu, zdravstvenom i ekonomskom statusu, dolazimo pred zid i ne znamo kako ga svladati, premostiti. U takvim trenucima trebaju nam dragi ljudi, ljudi kojima smo mi važni i koji su važni nama. Ivanove vrijednosti, a ponajprije njegova znatiželja, kreativnost i optimizam, pomažu pak ljudima oko njega shvatiti pravi red stvari i otkriti prave vrijednosti“, rekao je načelnik Radmilović.

Otvorenju izložbe nazočili su i Krunoslav Borovec, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije, te Aco Martinović, načelnik Sektora za upravljanje ljudskim potencijalima u MUP-u, te mnogi gosti, Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, gradskih službi za brigu o osobama s invaliditetom, Edukacijskog-rehabilitacijskog fakulteta, Udruge za promicanje inkluzije, Centra za rehabilitaciju.

U srijedu je izložbu, u čijem je postavljanju sudjelovao Muzej policije posjetila i prva organizirana skupina iz Centra za rehabilitaciju Zagreb – Podružnice Paunovac s voditeljem Denisom Paićem. Svi su bili oduševljeni Ivanovom izložbom, koji je također dugi niz godina živio u podružnici Paunovac. I u četvrtak će iz podružnice Paunovac doći skupina posjetitelja izložbe „Ivanov svijet“ koja se može razgledati u prostorijama Policijske škole „Josip Jović“ na Policijskoj akademiji radnim danom od 8 do15 sati, na adresi Avenija Gojka Šuška 1 uz prethodnu najavu.



Stranica