Na Policijskoj akademiji održana CBRN obuka

Polaznici su bili predstavnici Uprave za granicu i Protueksplozijske službe te Ministarstva obrane

Nakon donacije Vlade Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj dva vozila opremljena sustavom za detekciju i identifikaciju izvora radiološkog zračenja, u Policijskoj akademiji je od 16. do 19. prosinca održana edukacija za korištenje sustava. Polaznici su bili predstavnici MUP-ove Uprave za granicu i Protueksplozijske službe te Ministarstva obrane.

U teorijskom djelu obuke, treneri Craig Nelson i Mojca Andrijanić iz Pacific North West National Laboratoryja, predstavili su način rada, karakteristike sustava i mjere opreza, dok su u praktičnom djelu polaznici imali priliku uvježbati pravilno korištenje opreme.

U listopadu ove godine Sjedinjene Američke Države donirale su dva vozila, odnosno mobilne laboratorije opremljena sa opremom za ranu identifikaciju nuklearnoga i radiološkog materijala. Uz vozila, donirana je i druga specijalizirana oprema za učinkovito otkrivanje i sprječavanje zlouporabe radioloških i nuklearnih tvari. Donacija  obuhvaća i  obuku timova koji će rukovati vozilima i opremom te postupati u slučaju sumnje na pojavu radiološkog ili nuklearnog zračenja, kao i redovno održavanje vozila i opreme prve tri godine. Vrijednost donacije iznosi oko 490 tisuća američkih dolara.
 

Stranica