Na Policijskoj akademiji održan radni sastanak s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja

Uprava za odgoj i obrazovanje pohvalila rad Policijske akademije na modernizaciji policijskog obrazovanja te izradi srednjoškolskog kurikuluma za zanimanje policajac/policajka

Na Policijskoj akademiji održan je radni sastanak s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) kojim je rekapitulirana pozicija Policijske akademije, poglavito Policijske škole „Josip Jović“, u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske te su zacrtane smjernice daljnje suradnje s MZO-om kako bi se ta pozicija ojačala.

Ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja sastanku su prisustvovale ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje mr. sc. Vesna Šerepac i voditeljica Službe za strukovno obrazovanje Vesna Hrvoj-Šic, dok su Ministarstvo unutarnjih poslova predstavljali pomoćnica načelnice Policijske akademije Mirjana Abramović, voditeljica Službe za financijsko planiranje i izvršenje proračuna Martina Zanoški, voditeljica Policijske škole „Josip Jović“ mr. sc. Renata Odeljan, Gordana Katić Kovač iz Ureda glavnog ravnatelja te predstavnici Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju i Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost.

Na sastanku su razmatrana pojedina otvorena pitanja koja proizlaze iz specifične pozicije Policijske akademije, koja je s jedne strane ustrojstvena jedinica Ministarstva unutarnjih poslova, a s druge obrazovna ustanova koja provodi i srednjoškolsko, i visokoškolsko, i cjeloživotno obrazovanje.

Mr. sc. Vesna Šerepac istaknula je kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznaje napore Policijske akademije u modernizaciji policijskog obrazovanja, posebno pohvalivši rad na novom srednjoškolskom kurikulumu za zanimanje policajac/policajka, koji su stručnim savjetima poduprli i Služba za strukovno obrazovanje MZO-a i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Napomenula je kako je na godišnjoj konferenciji ravnatelja strukovnih škola u Novom Vinodolskom taj kurikulum posebno pohvaljen za kvalitetu, jer je izrađen prema najsuvremenijim pedagoškim smjernicama, s ishodima učenja u središtu. Također je pohvalila preventivni program koji je u PU istarskoj oblikovan za osnovnoškolski uzrast, rekavši kako takvim programima policija otkriva da uz represivnu ima i preventivnu ulogu. Naposljetku je izrazila odlučnost da Uprava za odgoj i obrazovanje i MZO u cjelini aktivno podupru napore Policijske akademije da postane vidljivija u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske te da ostvari prava koja kao obrazovna ustanova ima.

Pomoćnica Mirjana Abramović na kraju sastanka istaknula je zadovoljstvo činjenicom da su sva otvorena pitanja adresirana te da su dogovoreni konkretni koraci za rješavanje pojedinih pitanja u radnim sastancima koji će se održati već idući tjedan.

Održani sastanak nastavak je napora Policijske akademije oko podizanja kvalitete policijskog obrazovanja na svim razinama, u sklopu kojeg je već intenzivirana suradnja s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te u okviru kojeg je idući tjedan planiran i radni sastanak s Upravom za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, na kojem će više riječi biti o visokoškolskom obrazovanju na Policijskoj akademiji.

Pisane vijesti