MUP uspješno proveo CARDS projekt „Izgradnja sposobnosti na području nezakonitih migracija“

Slika topvijesti/svibanj/jezevoweb.jpg

Završetkom radova u Prihvatnom centru za strance Ježevo svečano je obilježen i završetak projekta CARDS 2003 „Izgradnja sposobnosti na području nezakonitih migracija“ kojim je Republika Hrvatska potvrdila da na području nezakonitih migracija želi uspostaviti europske standarde te, uz svesrdnu pomoć i potporu partnera...

Završetkom radova u Prihvatnom centru za strance Ježevo svečano je obilježen i završetak projekta CARDS 2003 „Izgradnja sposobnosti na području nezakonitih migracija“ kojim je Republika Hrvatska potvrdila da na području nezakonitih migracija želi uspostaviti europske standarde te, uz svesrdnu pomoć i potporu partnera iz Europske unije, što prije uspostaviti stabilan i održiv sustav kontrole i upravljanja nezakonitim migracijama. Projekt vrijednosti 1,15 milijuna eura započeo je 2005. godine, a njime su poboljšani opći uvjeti smještaja i boravka stranaca te je podignuta operativna i upravljačka razina profesionalnih kapaciteta službenika koji rade na području nezakonitih migracija. Naposljetku, Ministarstvo unutarnjih poslova dobilo je sigurniji i funkcionalniji Prihvatni centar za strance.

Završna svečanost održana je danas na novosagrađenom nogometnom igralištu u prostorima Prihvatnog centra za strance Ježevo, a okupljenim uzvanicima prigodno su se obratili ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin i voditelj Delegacije Europske komisije u RH, g. Vincent Degert.

Ministar Kirin istaknuo je kako je Projekt postigao sve planirane rezultate i ispunio većinu zadanih ciljeva, a prije svega kako će obnovljeni Prihvatni centar za strance najviše koristiti strancima koji su smješteni u njemu i kojima će Centar sljedećih dana i mjeseci biti mjesto na kojem će čekati svoj siguran i brz povratak u zemlje podrijetla. Također, ministar Kirin se zahvalio na stručnoj i financijskoj pomoći Delegacije Europske komisije, kao i službenicima Ministarstva unutarnjih poslova koji su zajedno s kolegama iz Europske komisije i Ministarstva financija, Središnje jedinice za financiranje i ugovaranje, sudjelovali u provedbi ovog Projekta. „Iskoristit ću priliku da i s ovoga mjesta izrazim spremnost i potvrdim volju Ministarstva unutarnjih poslova da se svi započeti projekti s Europskom komisijom uspješno i u predviđenom roku privedu kraju, a svi projekti koji se pripremaju, doista i započnu, kako bismo se uskoro sreli na nekom drugom mjestu ali s istim povodom kakav je ovaj danas“, rekao je ministar Kirin.

Projekt se u svojoj provedi sastojao od tri komponente: Twinning, Radovi i Oprema.

Twinning partneri bili su Uprava za granicu i Policijska akademija MUP-a, Ministarstvo pravosuđa Nizozemske: Služba za migraciju i naturalizaciju i Agencija za kaznene institucije, MUP SR Njemačke: Savezni ured za migracije i izbjeglice.

U okviru komponente Radovi, koja je započela početkom 2006. godine i koja se u cijelosti odnosila na Prihvatni centar za strance Ježevo, u Centru su završeni sljedeći objekti: izgrađena je nova vanjska betonska ograda oko kompleksa u dužini 620 m, izgrađena su dva nova ulaza u Centar, izgrađena su dva malonogometna igrališta, dva nova parkirališta, instalirana je vanjska rasvjeta duž cijele vanjske ograde, izgrađeni su pristupni putovi i unutarnje cestovne komunikacije kroz kompleks, te je izgrađena unutarnja pregradna željezna ograda oko igrališta za strance koja fizički dijeli taj prostor od ostalog kompleksa. U prostorijama Centra izgrađen je novi prostor dnevnog boravka ukupne površine preko 200 metara kvadratnih, a u okviru komponente Oprema u Centru je instaliran sustav video nadzora.

Šef Delegacije Europske komisije u RH, g. Vincent Degert, posebno je čestitao svim djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova koji su sudjelovali u provedbi Projekta na odlično odrađenom poslu te još jednom ukazao na želju i spremnost Europske unije u provođenju nove migracijske politike u stvaranju boljih uvjeta i standarda za sve strance koji dolaze u druge zemlje. I veleposlanik Degert i ministar Kirin na kraju su se složili kako Hrvatska ostvaruje sve što je planirano u screening fazi Poglavlja 24 „Pravda, sloboda i sigurnost“, te su izrazili i nadu za skoro otvaranje pregovora za to Poglavlje.

U 2006. godini u Prihvatnom centru za strance Ježevo na noćenju je bilo smješteno 30.000 stranaca, 1719 osoba je prihvaćeno u Centar, a 1642 je prisilno udaljeno iz Republike Hrvatske.

Najviše stranaca koji su zatečeni u ilegalnom boravku u RH je bilo iz područja Albanije, Srbije – etnički Albanci s Kosova, i s područja Makedonije, a u nešto manjem broju iz Turske, Moldavije i Rumunjske. Troškovi deportacije, odnosno novčana sredstva za prisilno udaljenje u 2006. godini iznosili su 1, 800.000,00 kuna.

 U prva 4. mjeseca 2007. godine u Centar je  prihvaćeno 560 stranaca, a prisilno je udaljeno 556.

 


Stranica