MUP RH potpisao Memorandum o razumijevanju s OESS/ODIHR-om o suzbijanju zločina iz mržnje

Danas 23. listopada ove godine, u Dubrovniku je potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ureda OESS-a za demokratske ustanove i ljudska prava.

Danas 23. listopada  ove godine, u Dubrovniku je potpisan  Memorandum o razumijevanju između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ureda OESS-a za demokratske ustanove i ljudska prava. Potpisivanjem Memoranduma Republika Hrvatska se obvezala uvesti obuku o zločinu iz mržnje u sklopu postojećeg državnog nastavnog programa za obuku policijskih službenika.

Početkom ove godine Hrvatska je postala prva zemlja u regiji koja je svojim policijskim službenicima omogućila obuku vezano uz suzbijanje zločina iz mržnje.

Naime, od 28. do 30. lipnja ove godine na Policijskoj akademiji u Zagrebu, trajala je specijalistička obuka na temu suzbijanja i prevencije zločina iz mržnje. Obuku je prošlo 9 policijskih službenika koji su na taj način stekli znanja i vještine trenera koji će u narednom periodu dalje obučavati ostale policijske službenike.

Program je pokrenuo Ured za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), a prvi put je prezentiran na OESS-ovoj konferenciji o antisemitizmu i drugim oblicima netolerancije, održanoj u lipnju 2005. godine u Cordobi.  U izradi i implementaciji Programa, zajedno sa Uredom OESS-a, sudjelovao je i National Public Safety Strategy Group (NPSSG), program razvijen od strane starijih policijskih službenika i eksperata za zločine iz mržnje sedam OESS zemalja: Kanade, Francuske, Njemačke, Španjolske, Mađarske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih država.

Program obuke policijskih službenika dio je napora OESS-a usmjerenih na suzbijanje zločina iz mržnje i izrađuje se u skladu s posebnim okolnostima svake zemlje.

“Čestitam hrvatskoj Vladi na tome što je pokazala političku spremnost kako bi promaknula svoje pisane obveze u svezi s borbom protiv nesnošljivosti i zločina iz mržnje u konkretne aktivnosti”, izjavio je veleposlanik Christian Strohal, Direktor OESS-a/ODIHR-a.

Marijan Benko, ravnatelj policije u Ministarstvu unutarnjih poslova rekao je da hrvatska policija koristi sve ljudske, tehničke i materijalne potencijale za otkrivanje počinitelja najtežih kaznenih djela, što je pokazala i nedavnim uspješnim rješavanjem dvostrukog ubojstva i pljačke u Đurđevcu.

«Da bi bili ovako uspješni, nužna je stalna edukacija policijskih službenika, jer samo tako možemo biti učinkoviti u borbi protiv svih oblika kriminala, pa i zločina motiviranih mržnjom» - dodao je ravnatelj hrvatske policije Marijan Benko.

U Memorandumu o razumijevanju, hrvatske vlasti i OESS/ODIHR preuzeli su obvezu nastaviti suradnju u svezi s obukom policijskih službenika kako unutar Hrvatske tako i unutar šire regije OESS-a te angažirati hrvatskog stručnjaka za obuku o zločinu iz mržnje kako bi pružio obuku i potporu drugim državama članicama OESS-a.
 


Stranica