MUP i OESS o zločinima iz mržnje u RH

Slika topvijesti/mrznjaOS.jpg

Zločini iz mržnje, odgovarajuće kazneno zakonodavstvo, te modeli suzbijanja kaznenih djela zločina iz mržnje, bili su tema jučerašnjeg okruglog stola održanog na Policijskoj akademiji u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Zločini iz mržnje, odgovarajuće kazneno zakonodavstvo, te modeli suzbijanja kaznenih djela zločina iz mržnje, bili su tema jučerašnjeg okruglog stola održanog na Policijskoj akademiji u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Uz ravnatelja policije, Marijana Benka i voditelja Misije OESS-a u RH Jorgea Fuentesa kao domaćine skupa, o ovoj temi raspravljali su i predstavnici Europske komisije u RH, Državnog odvjetništva, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ureda za ljudska prava Vlade RH, Hrvatskog helsinškog odbora, te Furio Radin ispred saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

U svom uvodnom govoru ravnatelj policije Benko naglasio je kako od stupanja na snagu izmjena kaznenog zakonodavstva u kontekstu definiranja zločina iz mržnje u RH nije evidentirano niti jedno kazneno djelo koje je kvalificirano sukladno članku 89. st. 36. KZ-a. No, gotovo svako kazneno djelo može biti smatrano zločinom iz mržnje ako je počinjeno zbog motiva sukladno zakonskom opisu, a može se počiniti nasilnim ponašanjem prema osobama, govorom mržnje, vandalizmom ili na druge načine – istaknuo je ravnatelj Benko. Nadalje, kriminogeno ponašanje koje najbliže opisuje problematiku zločina iz mržnje opisano je u čl. 106. KZ-a „Povreda ravnopravnosti građana“ i čl. 174. „Rasna i druga diskriminacija“, no sukladno posljednjim izmjenama i dopunama KZ-a, gotovo sva kaznena djela mogu biti motivirana elementima koji su sadržani u opisu zločina iz mržnje (npr. ubojstvo, tjelesna ozljeda, nasilničko ponašanje i dr.). Ravnateljstvo policije, dodao je Benko, također značajnu pozornost pridodaje i praćenju prekršajne problematike u ovom području, kao i drugim sigurnosno interesantnim ponašanjima, događajima i pojavama, a s glavnim ciljem prevencije i poduzimanja adekvatnih mjera, samostalno i u suradnji s drugim državnim tijelima, građanima i građanskim udrugama. Prema prikupljenim podacima i stalnim praćenjem ukupnog stanja sigurnosti i problematike zločina iz mržnje, te analizom incidenata od 2000. godine do danas može se reći da u Republici Hrvatskoj nije evidentirano organizirano nasilje prema određenim skupinama, nego se uglavnom radi o pojedinačnim i neorganiziranim incidentima, za koje je utvrđeno da su bili motivirani nacionalnom, rasnom ili drugom pripadnošću oštećenih osoba, a koji ne ukazuju na planiranje, organiziranje i provođenje od strane određenih grupacija. „Nikada se ne smije zaboraviti da se zločini iz mržnje čine isključivo radi mržnje prema određenoj osobi ili skupini kojoj se želi u potpunosti oduzeti ljudsko dostojanstvo i dignitet iz jednostavnog razloga pripadnosti nekomu ili nečemu, a čime se zadire i u kršenje osnovnih ljudskih prava garantiranih Ustavom RH“ – završio je Benko.

Voditelj Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Jorge Fuentes, pozvao je hrvatske vlasti da usvoje pravila postupanja i praksu koji će biti pokazatelj nulte tolerancije za zločin iz mržnje. Također je pozvao različite čimbenike u policiji i sustavu pravosuđa na pojačanu suradnju vezano uz ovo pitanje.

Sudionici sastanka složili su se kako istrage svih izgreda moraju biti temeljito provedene kako bi se osigurala zaštita prava povrijeđene osobe ili skupine osoba. Ukazali su na potrebu razvoja učinkovitog sustava izvješćivanja o zločinima iz mržnje, uključujući organizaciju statističkih podataka. Dužnosnici na svim razinama pravosudnog sustava trebali bi proći posebno stručno osposobljavanje i usavršavanje vezano uz istrage, procesuiranje, suđenje i izricanje kazni u predmetima zločina iz mržnje.

Potrebno je poboljšati suradnju između policije, državnog odvjetništva, sudova, obrazovnih ustanova i nevladinih organizacija, ali i javnost treba biti pravilno i pravovremeno obaviještena o rezultatima istraga zločina iz mržnje – složili su se sudionici sastanka.

Po pitanju edukacije hrvatskih policijskih službenika o zločinima iz mržnje, podsjećamo da je RH postala prva zemlja u regiji koja je svojim policijskim službenicima omogućila obuku vezano uz suzbijanje zločina iz mržnje. Naime, od 28. do 30. lipnja 2006. godine, na Policijskoj akademiji u Zagrebu, trajala je specijalistička obuka na temu suzbijanja i prevencije zločina iz mržnje. Obuku je prošlo 9 policijskih službenika koji su na taj način stekli znanja i vještine trenera koji će u narednom razdoblju dalje obučavati ostale policijske službenike. Također, 23. listopada 2006. u Dubrovniku je potpisan Memorandum o razumijevanju između MUP-a RH i ODIHR-a (Ureda za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za europsku sigurnost i suradnju) o suzbijanju zločina iz mržnje. Potpisivanjem Memoranduma Republika Hrvatska se obvezala uvesti obuku o zločinu iz mržnje u sklopu postojećeg državnog nastavnog programa za obuku policijskih službenika.

U Memorandumu o razumijevanju, hrvatske vlasti i OESS/ODIHR preuzeli su obvezu nastaviti suradnju u svezi s obukom policijskih službenika kako unutar Hrvatske tako i unutar šire regije OESS-a te angažirati hrvatskog stručnjaka za obuku o zločinu iz mržnje kako bi pružio obuku i potporu drugim državama članicama OESS.



Stranica