Mješoviti model obrazovanja u Policijskoj školi „Josip Jović“

U Policijskoj školi „Josip Jović“ već se nekoliko tjedana odvija paralelno online i kontaktna nastava

Polaznici online nastave usvajanju nove sadržaje pregledavanjem prezentacija i video materijale te proučavanjem dodatnih nastavnih materijala i stručne literature. Istodobno, ukoliko im je nešto nejasno, odmah kontaktiraju nastavnike, kako bi im oni putem chat-a ili poruke uklonili nedoumice.

Budući da je riječ o nastavi na daljinu, iznimna se pozornost posvećuje svakom pojedinom polazniku. Nastavnici i voditelji odjela podijeljeni su u timove koji prate dinamiku individualnog pristupa prezentacijama i ostalim nastavnim sadržajima. Polaznici u određenom trenutku otvaraju pripremljene nastavne materijale za taj nastavni dan, proučavaju ih, usvajaju pa, u konačnici, rješavajući testove te odgovarajući putem chat-a na pitanje, daju povratnu informaciju o svom napredovanju u učenju.

Naravno, cjelokupan nastavni proces realizira se online zato jer standardnu, kontaktnu nastavu, ne možemo trenutačno ostvariti iz epidemioloških razloga.

Međutim, od 6. studenoga ove godine po dva odjela 16. naraštaja imaju praktičnu nastavu Sporta i samoobrane te Policijskog naoružanja i gađanja, jer su taj dio obuke polaznici samo u manjem segmentu mogli pratiti putem e-obrazovanja.

Kontaktna nastava Sporta i samoobrane, u trajanju od 20 nastavnih sati, organizirana je uz stroge epidemiološke mjere, sukladno Provedbenom planu aktivnosti Policijske škole i preporuci Stožera civilne zaštite RH.

Nastava se odvija prema Planu i programu koji predviđa da polaznici usvoje kineziološka znanja iz cjeline Savladavanja pasivnog otpora, kako bi na kraju tjedna iz toga područja mogli biti i ocijenjeni.

Istovremeno, radit će se i na podizanju razine njihove opće tjelesne pripremljenosti. Odnosno, dok se realizira kontaktna nastava, pripremaju se i postavljaju na stranice e-obrazovanja video materijali s vježbama i zadacima za polaznike. Na taj način omogućit će im se da nastave samostalno stjecati
određene vještine.

Tijekom tjedan dana intenzivne obuke u Policijskoj školi „Josip Jović“ polaznici na nastavi Policijskog naoružanja i gađanja savladavaju temeljne teorijske i praktične sadržaje vezane za vatreno oružje. Isto tako, imaju vježbe streljačkih vještina te vježbe tehnike držanja, rukovanja i nošenja kratkog vatrenog oružja. Nastavnici  poseban naglasak stavljaju na primarna pravila sigurnosti pri rukovanju vatrenim oružjem, kako bi se otklonile moguće opasnosti nenamjernog i nekontroliranog opaljenja.

Organizacijom i realizacijom kontaktne i online nastave polaznici 16. naraštaja su jako zadovoljni. Posebice je snažan dojam na njih ostavio skladan i angažiran timski rad nastavnika i voditelja obrazovnih skupina. Isto tako ističu kako su se, usprkos tome što se nastava većim dijelom odvija na daljinu, uspjele oblikovati razredne zajednice u kojima se vrlo ugodno osjećaju i koje im daju poticaj da nastave s obrazovanjem.

Njihova razmišljanja možete pročitati OVDJE.

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje