Ministar Karamarko položio vijenac na grobu Ivana Grbavca

Slika topvijesti/godina2010/svibanj/grbavac04.jpg

Foto: MUP
Prošlo je točno godinu dana od krvave pljačke poslovnice banke u zagrebačkim Sesvetama. Tada je, sprječavajući razbojništvo, život izgubio mladi policajac Ivan Grbavac, a četvorica policijskih službenika su ranjena. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko danas je stoga na Markovom polju u Sesvetama položio vijenac i zapalio svijeće na grobu Ivana Grbavca.

Ministar Karamarko izrazio je sućut neutješnim Ivanovim roditeljima i pozdravio policajce koji su toga kobnog dana ranjeni u pucnjavi: Jadranka Certina, Boška Ćenana i Milovana Dakića i Kristijana Novoselca te Gorana Blaževića, jedinog policajca koji nije bio ranjen.

Zbor Policijske akademije, pod ravnanjem profesorice Nevenke Pavleković, pokraj Ivanova groba otpjevao je pjesme Zakletvu smo svoju bogu dali i Za prijatelje kojih više nema. Svijeće je zapalila obitelj Grbavac i Ivanovi prijatelji. Počast su uz ministra Tomislava Karamarka i tajnika Kabineta ministra Dubravka Novaka odali još i zamjenici glavnog ravnatelja policije Milijan Brkić i Dražen Vitez, načelnik Policijske akademije Zoran Ničeno, načelnik Policijske uprave zagrebačke Tomislav Buterin, načelnik Policijske postaje Sesvete Danijel Žugel  te mnogi drugi.    

Ivan Grbavac rođen je 18. ožujka 1985. godine u Zagrebu. Završio je srednju školu u Sesvetama i postao je elektrotehničar,a zbog velike želje da se bavi policijskim poslom upisao je Program obrazovanja odraslih za zanimanje policajac na Policijskoj akademiji. U Policijskoj upravi zagrebačkoj započeo je s radom kao vježbenik 15. listopada 2007. godine. Nakon odrađenog vježbeničkog staža, 16. listopada 2008. godine raspoređen je u Policijsku postaju Sesvete na radno mjesto policijskog službenika. Položivši državni stručni ispit za policajca, početkom ožujka 2009. godine stekao je zvanje policajca.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić posmrtno je odlikovao Ivana Grbavca Ordenom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana za hrabrost i požrtvovnost. Ivan je u prosincu prošle godine posmrtno dobio i nagradu 24sata Ponos Hrvatske.

Obilježavanje godišnjice pogibije Ivana Grbavca nastavlja se danas u dvorani Sava centra u Sesvetama, gdje se održava malonogometni turnir. Natječe se osam momčadi sastavljenih od policijskih službenika Policijske uprave zagrebačke, Ravnateljstva policije i policijske udruge IPA.



Stranica