Međuresorni sastanak vezan uz uporabu bespilotnih zrakoplovnih sustava

Na Policijskoj akademiji održan je sastanak na kojem su uz predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova sudjelovali su i predstavnici MORH-a i HGSS-a, a na kojem se razgovaralo o uporabi bespilotnih letjelica

Na inicijativu načelnika Policijske akademije, Josipa Ćelića, 7. srpnja 2022. u Policijskoj akademiji održan je sastanak na temu „Uporaba dronova i najnovijih tehnoloških znanja i dostignuća u uporabi dronova“.

Sastanku su nazočili predstavnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, predstavnik Hrvatske gorske službe spašavanja, te predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Uprave za posebne poslove sigurnosti, Uprave za granicu, Zapovjedništva za intervencije, Službe za cjeloživotno obrazovanje i smještajno obučne centre Valbandon i Dramalj, Policijske škole „Josip Jović“ te PU sisačko-moslavačke.

Ilija Jakić, voditelj Službe za cjeloživotno obrazovanje i obučne centre Valbandon i Dramalj, obratio se prisutnima naglasivši važnost održavanja ovog sastanka s ciljem bolje koordinacije ustrojstvenih jedinica koje koriste bespilotne letjelice – dronove.  Istaknuo je važnost razmjene iskustava i znanja te izrade planova i programa obuke.

Svi prisutni zaključili su da je ovaj sastanak izvrsna ideja i inicijativa koja bi trebala prerasti u redovnu aktivnost. Predložena je mogućnost formiranja međuresornog tima za koordinaciju uporabe bespilotnih zrakoplovnih sustava i antidron zaštitu. Navedeni tim omogućavao bi razmjenu iskustava, ekspertiza, zajedničku obuku, nabavu sredstava i usluga, dijeljenje resursa i sposobnosti u slučaju potrebe. Međuresorni tim centralizirao bi nacionalne stručnjake koji posjeduju najviša znanja i vještine po pitanju bespilotnih zrakoplovnih sustava i antidron zaštite.

Pisane vijesti